Ministr slíbil další miliony na kotle

Bohumín - Další desítky milionů korun na nákup ekologičtějších kotlů. Lidem v Moravskoslezském kraji je dnes slíbilo ministerstvo životního prostředí. Podle ekologů jsou to ale zbytečně vyhozené peníze. Smysl podle nich nemají ani takzvané nízkoemisní zóny. V mnoha městech totiž nemohou být vyhlášeny. Ministerstvo s tím ale nesouhlasí.

V Bohumíně zasedala pracovní skupina ministra životního prostředí ke znečištěnému ovzduší. Ministr Tomáš Chalupa hned v úvodu potvrdil, že letošní zima bude v Moravskoslezském kraji stejně špatná jako ty předchozí. „Jestli jsme měli pocit, že ta zima by mohla být v letošním roce příznivější, tak ta čísla, která přicházejí v únoru, už tak optimistická nejsou,“ uvedl. Řešením mají být mimo jiné další miliony z ministerstva a Moravskoslezského kraje,  za které si lidé budou moci koupit ekologičtější kotle. Podle ekologů to však není krok správným směrem. „To, že je Ostrava naprosto výjimečný region, není proto, že tady topíme v domcích, ale je to tím, že tady máme velkou koncentraci těžkého průmyslu,“ tvrdí Vladimír Burda z občanského sdružení Vzduch.

Reportáž Pavly Daňkové (zdroj: ČT24)

Ekologové míní, že je pro zlepšení ovzduší v kraji zapotřebí investovat do modernizace těžkého průmyslu. Na to ministerstvo slyší. Podnikům chce letos dát na ekologické projekty tři miliardy. Další miliardu by pak mohly v tomto roce získat také města a obce. „V té nové výzvě bude u nespalovacích zdrojů až devadesátiprocentní míra podpory jejich žádostí,“ uvedl náměstek ministra životního prostředí Jakub Kulíšek. Sporným bodem akčního plánu pro zlepšení ovzduší v kraji zůstávají nízkoemisní zóny. Jejich zavedení má umožnit nový zákon o ochraně ovzduší už od září. Ve většině měst Moravskoslezského kraje ale zavést nepůjdou. „Studie ukázala, že u mnohých významných měst v aglomeraci, ať už je to Karviná nebo Havířov, ale i část Ostravy, v tuto chvíli prostě a jednoduše není možné nízkoemisní zónu vyhlásit z důvodu nedokončených obchvatů,“ potvrdil náměstek ministra životního prostředí Ivo Hlaváč. Ministerstvo životního prostředí dnes také zahájilo informační kampaň, která si klade za cíl naučit obyvatele MS kraje ekologičtěji topit, stát bude 7 milionů korun.