Mrazy likvidují vodovodní potrubí

Ostrava - Stovky domácností bez dodávek vody a opravy za miliony. Silné mrazy v kraji způsobují problémy na vodovodních řádech. Počet poruch vzrostl desetinásobně. Podle vodárenských společností může být v následujících dnech ještě hůře.

V deset hodin dopoledne v Ostravě technici z Ostravských vodáren a kanalizací opravovali vodovodní potrubí. Prasklo mrazem. Bez vody byly desítky domácností. Krátce před jedenáctou dopolední – Bohumínská radnice. Na půdě praskl mrazem uzávěr studené vody. Mimo provoz je živnostenský a majetkový odbor radnice. „Voda nám pronikla do sedmi kanceláří a do archivu, smáčela nám stěny, poškodila nábytek a výpočetní techniku a některé spisy. Škodu zatím předběžně odhadujeme na několik desítek tisíc korun,“ uvedla mluvčí Bohumína Lucie Balcarová. Počet havárií na vodovodních řádech stoupl za poslední dva týdny více než desetinásobně. „Letošní rok je skutečně extremní, my přijímáme za posledních pět dní v průměru mezi osmi a deseti poruchami za den. Ani podle pamětníků, kteří u nás pracují, nikdy takové množství nebylo,“ tvrdí generální ředitel OVaK, a.s. Petr Konečný.

Vodárenská společnost musela dnes dopoledne zasahovat také v Havířově Šumbarku. Bez vody se tady ocitlo několik desítek domácností. „Zemina je promrzlá zhruba do těch 50 centimetů, což se pravděpodobně podepsalo na tom lomu potrubí,“ myslí si vedoucí zásahové služby SmVak, a.s. Antonín Barteček. Vodárenské společnosti počítají milionové škody a chystají se na další problémy. V okamžiku, kdy začne půda rozmrzat, se podle nich opět začne hýbat a potrubí bude znovu praskat.

Reportáž P. Daňkové a A. Švubové (zdroj: ČT24)

Havárie řeší i vodohospodáři v Jeseníku. Minimálně desetkrát denně vyjíždějí k jednotlivým odběratelům, kterým přestala téct voda. Zaměstnávají je ale také mnohem závažnější poruchy. Potrubí zamrzlo i na jesenickém gymnáziu. Pomocí speciálního trafa se problém podařilo vyřešit. „Momentálně problematický úsek vedení vody omotáváme odporovým drátem, bude vyhřívaný elektrikou, tím pádem by k dalšímu zamrznutí nemělo dojít,“ řekl zástupce ředitele Gymnázia Jeseník Antonín Javůrek. Mrazy se podepsaly už i na venkovní veřejné síti. Právě teď unikají pod Jeseníkem stovky kubíků vody denně. „Zatím to zvládáme, aniž by to odběratelé poznali. To se ale může změnit, pokud by se objevila nějaká porucha, že by byla vyšší tlaková pásma v Jeseníku bez vody,“ vyjádřil se ředitel Jesenické vodohospodářské společnosti Jiří Kouřil. Voda zamrzla i v nádržích čističky odpadních vod v České Vsi. Selhalo proto zařízení na shrabování kalu z hladiny. Pracovníci teď odtok každé dvě hodiny sledují. Únik nečistot do řeky Bělé si nemohou dovolit. Vodní tok je totiž zdrojem pitné vody pro Poláky.

Po oteplení se mohou pustit do opravy nádrží. Podobnou havárii tu řešili už před čtyřmi lety. Oprava byla velmi nákladná. Náhradní díly se totiž dovážely až z Ameriky.