Vědecká knihovna v Olomouci dostala od USA knihy v angličtině

Olomouc - Olomoucká vědecká knihovna výrazně rozšířila svou databázi. A to o více než dvě stovky knižních titulů. Publikace psané v angličtině jí věnovalo velvyslanectví Spojených států. Jde o kolekci děl nejlepších amerických spisovatelů a politiků. Darovací smlouvu a symbolický první svazek dnes převzali zástupci knihovny od zástupců amerického velvyslanectví.

Lidská skvrna - snad nejznámější dílo amerického spisovatele Philipha Rotha se stalo vůbec prvním přírůstkem nově vzniklého oddělení anglo-americké literatury v olomoucké vědecké knihovně. Díla Johna Steinbecka, Edgara Allana Poea nebo třeba politické úvahy Abrahama Lincolna - to je jen malý výčet děl, které si olomoučtí čtenáři nyní budou moci v originále přečíst. „Doufáme, že tato kolekce pomůže tomu, aby si naše národy více rozuměly. Jsou to knihy, které odrážejí historii, hodnoty a obraz Ameriky. Chceme, aby se s nimi olomoučtí čtenáři mohli seznámit,“ řekl Robert Zimmermann z rady Velvyslanectví USA pro kulturu a tisk. „Samozřejmě, že to knihovně velmi pomůže. Výběr je velice dobrý a i po finanční stránce to představuje hodnotu asi 100 tisíc korun, což je v dnešní době pro příspěvkovou organizaci dar obrovský,“ tvrdí ředitelka Vědecké knihovny Olomouc Jitka Holásková.

Reportáž Lenky Kratochvílové (zdroj: ČT24)

Všechny knihy jsou vytištěné na speciálním nekyselém papíru, který je odolný proti stárnutí. „Američané chtějí u těch knih, co nám dávají, aby vydržely co nejdéle. Dávají si na nich skutečně záležet. Jsou krásně svázané, což v dnešní době, kdy převládají levné paperbacky, opravdu není časté,“ říká zástupce ředitelky knihovny Miloš Korhoň. Olomoucká vědecká knihovna je v pořadí už devátou institucí v České republice, která kolekci dvou stovek knih od amerického velvyslanectví obdržela.