Možnost odtržení Lubiny od Kopřivnice rozdělia místní občany

Kopřivnice - Názor na možné odtržení kopřivnické místní části Lubina od města rozdělil tamní obyvatele. V obci vznikl přípravný výbor, který rozjel podpisovou akci za vyhlášení referenda. Druhá skupina ale ve shodě s kopřivnickou radnicí tvrdí, že pro rozchod s městem není důvod. Jde už o druhý pokus o osamostatnění obce, ten první skončil na nezájmu lidí.

Chceme o sobě rozhodovat sami, lidé z paneláků ve městě nerozumí našim potřebám a tamní radnice s námi nemluví. Část lidí z kopřivnické části Lubina se inspirovala letošním odtržením Libhoště od Nového Jičína a vyhlásila záměr na osamostatnění obce se zhruba 1700 obyvateli. „Všechny vesnice jsou prostě opravené, udržované. Když se podíváte na Lubinu, co tady je, prostě zanedbané předměstí Kopřivnice,“ myslí si předseda přípravného výboru pro osamostatnění Lubiny Milan Erla. Starosta Kopřivnice Josef Jalůvka, který sám v Lubině bydlí, odmítá, že by její obyvatelé nebyli při rozhodování slyšet. Tvrdí, že právě Lubina je při investicích do místních částí na prvním místě. „Nejvíce zastupitelů, myslím, že 4 z 21, je právě z Lubiny. V současné době největší podíl na hlavu připadá právě na obyvatele Lubiny a není to jenom letošní rok, ale i minulé roky,“ řekl. Snaha o osamostatnění od Kopřivnice před dvanácti lety zkrachovala. Přípravný výbor tehdy nezískal dostatečný počet podpisů pod žádost o vypsání místního referenda. Stejný problém může nastat i letos. Část obyvatel Lubiny si osamostatnění nepřeje.

„Uděláme několik veřejných schůzí, kde budeme vysvětlovat a přesvědčovat občany, aby se prostě přidali na to osamostatnění. Nesmí se to uspěchat, protože Kopřivnice nás zase převálcuje svými argumenty,“ uvedl Milan Erla. Přípravný výbor sbírá podpisy pod návrhem na vypsání místního referenda až do Vánoc. Pokud jich získá dostatečný počet, mělo by se referendum konat na jaře příštího roku. V případě, že se v něm lidé vysloví pro samostatnou Lubinu, nová obec vznikne nejdříve 1. ledna 2013.

Reportáž Michala Poláška (zdroj: ČT24)