Pacient brutálně napadl sestru ve frýdeckomístecké nemocnici

Frýdek-Místek - Nebývale agresivní napadení zdravotní sestry v nemocnici ve Frýdku-Místku šetří policisté. 39letý pacient napadl a jednotce intenzivní péče 27letou zdravotnici tak, že se ze svých zranění bude léčit nejméně měsíc. Násilníka čeká obvinění z ublížení na zdraví.

Jen co bývalý voják z povolání na jednotce intenzivní péče pookřál, začal ignorovat pokyny lékařů a sester. Navíc byl agresivní. Doplatila na to jedna ze zdravotnic. Doma se léčí už téměř dva týdny. „Kopl mě několikrát do obličeje, snažila jsem se vymanit, nešlo to, pak mě několikrát kopl do hrudníku a břicha,“ popisuje napadená zdravotní sestra Nina Nogolová. „Jelikož doba léčení napadené přesáhla sedm dnů, jde o přečin ublížení na zdraví se sazbou do tří let,“ uvedl policejní mluvčí Vlastimil Starzyk. Identitu útočníka odmítají policisté i zástupci nemocnice zveřejnit. Podobné případy se přitom stávají stále častěji.

„Ročně máme tak deset případů, vždy jde o mimořádnou událost a voláme policii,“ potvrdil primář JIP Nemocnice Frýdek-Místek Petr Vítek.

Reportáž Jiřího Loučky (zdroj: ČT24)

Lékařům a sestrám podle psychologů hrozí, že je někdo fyzicky napadne třikrát častěji, než ostatním profesím. Nejčastěji na urgentních příjmech a v terénu. „Nejčastěji je to kvůli tomu, že jsou pacienti pod vlivem drog, anebo mají kvůli nemoci bludy,“ tvrdí psycholog Lukáš Humpl. Některé nemocnice v Česku se proti agresivním pacientům brání samy. Po posledním případu o tom uvažuje i frýdeckomístecká nemocnice. Například v nemocnici ve Svitavách už před sedmi lety vybavili zdravotníky speciálními náramky. Po zmáčknutí tlačítka poplach se do minuty objeví ochranka.