Ostravští lékaři bojují s rakovinou děložního čípku šetrně

Ostrava - Každý den přijde v České republice o život nejméně jedna žena kvůli rakovině děložního čípku. Velkou šancí, jak to zvrátit, je podle lékařů očkování - od příštího roku pro dva ročníky dívek zdarma. Pravidelné prohlídky, při kterých lze zachytit předrakovinný stav nebo malý nádor, až polovina žen opomíjí. Včasná léčba přitom může obnášet jen operaci, například v Ostravě dokonce velmi šetrnou.

Diagnóza, která ročně připraví o život čtyři stovky žen - rakovina děložního čípku. Když ji uslyšela 38letá Martina, matka tří děti, zhroutila se. „Doma jsem přemýšlela nad tím, co bude, jak bude, když nebudu, v podstatě jsem měla i sepsanou závěť,“ vzpomíná. „V celé republice ročně asi 1100 žen onemocní tímto nádorem, zhruba u poloviny z nich už bohužel je nádor pokročilý, není možné ho odoperovat,“ řekl gynekolog Jaroslav Klát. Martina přišla včas. Nádor do dvou centimetrů navíc zdejší gynekologové řeší novou metodou podle italského vzoru. Operace laparoskopickou cestou trvá asi čtyři hodiny, což je o něco málo více než tradiční chirurgický postup. Pro pacientku je to ale mnohem šetrnější a výhodnější. „Když nebudou jiné známky šíření nádoru, tak tou operací je to vyřešeno a paní nemusí být ani ozařovaná a má obrovskou šanci, že bude trvale vyléčena,“ tvrdí Jaroslav Klát.

Reportáž Silvie Klekové (zdroj: ČT24)

Tuto možnost řada žen promarní - Česko má ve srovnání s Evropou vysoký výskyt nemoci – až jedenáct set případů ročně. Podle posledních údajů pouze 50 procent žen absolvuje každoroční gynekologickou prohlídku. Vyšetření přitom hradí pojišťovny. A od ledna navíc hradí i očkování proti papillomaviru – původci choroby – pro dívky od 13 do 14 let. „Vakcinace proti HPV viru je naprosto průlomová záležitost, je to první typ zhoubného nádoru, proti kterému jsme schopni očkovat,“ uvedl gynekolog Michal Mihula. Očkování je určeno i ostatním ženám - i mužům. Zčásti teď na něj přispívají pojišťovny i některá města.

V magazínu Tep - v sobotu v 10:32 a v neděli ve 22:05 na čtyřiadvacítce se dozvíte více.