Možný dopravní kolaps Ostravy se blíží

Ostrava - Mimořádné problémy v ostravské dopravě způsobí rekonstrukce Svinovských mostů. Začne asi v půlce ledna a potrvá déle než rok. Město dnes zveřejnilo plán objížděk. Největší komplikace čeká hned poté, co stavbaři první polovinu mostu pro auta zcela uzavřou.

Nejméně s půlhodinovým zpožděním musejí počítat řidiči při cestě z Poruby do centra města během rekonstrukce mostů v Ostravě-Svinově. V obou směrech pojede pouze městská hromadná doprava. Město tak chtělo lidem nabídnout jinou možnost přepravy než auty. „Zvýšenou přepravní poptávku očekáváme hlavně v tramvajové dopravě, proto budeme na dotčené linky vypravovat velkokapacitní tramvajové vozy a soupravy,“ řekl mluvčí Dopravního podniku Ostrava Miroslav Albrecht. Situaci budeme v prvních dnech po zahájení výluky bedlivě sledovat. Pokud bude potřeba, organizaci městské hromadné dopravy upravíme, hlavně v případech, kdy zjistíme zpoždění, nedostatky v kapacitě a podobně,“ dodal.

Reportáž Dagmar Famfulíkové (zdroj: ČT24)

Zpoždění se ale nevyhne ani tramvajím. Budou totiž po mostě jezdit v obou směrech pouze po jediné koleji. Během dopravní špičky jich přitom tímto místem projíždí až 80. Na tramvaje budou mít lidé možnost přestupovat z autobusů. Ty ale budou mít zastávky jinde než dosud. Největší komplikace čekají na řidiče. „Máme dvě objízdné silnice - Rudná a dálnice. Na Rudné jezdí asi 20 tisíc aut a po dálnici asi 15 tisíc aut. Po uzavření Svinovských mostů má dojít na dálnici k navýšení o 150 procent na 30 až 40 tisíc aut, u Rudné čekáme 100 procent navíc, tedy 40 tisíc,“ odhaduje náměstek primátora Aleš Boháč. Kolony a jízda krokem postihne řidiče v nejrůznějších částech města. Nejhůře na tom bude kromě Poruby a Svinova také část Ostravy-Jihu, Mariánské Hory a Přívoz. Pokud to počasí dovolí, zahájí stavbaři práce 15.ledna. Od toho dne už řidiči ve směru z Poruby do centra města po Svinovských mostech neprojedou.