Starostové obcí na Frenštátsku mají podporu premiéra

Frenštát pod Radhoštěm - Nesouhlas premiéra s těžbou uhlí na Frenštátsku povzbudil starosty okolních obcí. Petr Nečas odmítá i průzkumnou ražbu, kterou OKD už několik měsíců připravuje. Těžaři se ale nevzdávají. Na poslední chvíli se odvolali proti rozhodnutí frenštátského stavebního úřadu, který zamítl jejich žádost na legalizaci staveb v areálu dolu.

Hodinová audience u premiéra a starostové z Frenštátska mají o další důvod víc k optimismu. Petr Nečas by na úpatí Beskyd chtěl místo horníků vidět spíše turisty a místo těžních věží jenom lehký průmysl. „Pan premiér ujistil, že je zásadně proti otevření dolu i proti zahájení průzkumné ražby. Také ubezpečil, že budoucnost regionu rozhodně nevidí v hornické činnosti,“ potvrdil mluvčí předsedy vlády Jan Osúch. „Pro mě je jednoznačně pozitivní to, že se premiér postavil za to, aby se na dole Frenštát nezkoumalo pomocí průzkumné ražby, což je velmi důležité,“ řekl starosta Trojanovic Jiří Novotný.

„Obnovení těch údajů, které jsou 30 let staré, bude dobré také pro místní obyvatele, protože teprve po dokončení toho průzkumu bude možné odpovědně jednat o budoucnosti celé té lokality,“ vyjádřil se mluvčí OKD Vladislav Sobol. Názor premiéra, mimochodem rodáka z nedalekého Rožnova pod Radhoštěm, pomůže obcím maximálně v rovině morální. Osud dolu budou mít teď v rukou úředníci krajského úřadu v Ostravě. Společnost OKD totiž využila odvolací lhůty proti rozhodnutí frenštátského stavebního úřadu, který zamítl žádost těžařů o dodatečnou legalizaci více než 50 staveb v areálu dolu včetně obou těžních věží.

Reportáž Michala Poláška (zdroj: ČT24)

„Společnost OKD podala odvolání proti rozhodnutí stavebního úřadu a v podstatě v současné době stavební úřad spis postoupí odboru územního plánování, stavebního řádu a kultury krajského úřadu Moravskoslezského kraje,“ uvedla vedoucí stavebního úřadu MěÚ Frenštát pod Radhoštěm Marie Chromčáková. Krajský úřad má na rozhodnutí o odvolání těžařů prodlouženou lhůtu 60 dnů. Starostové si přesto věří a tvrdí - cítíme silnou podporu. „Ta pomoc se nám dostává z více stran, začíná být průřezem politických stran i dalších, vyjadřují se k tomu místní politici, vyjadřuje se k tomu odborná veřejnost a to je pro nás obrovským povzbuzením,“ tvrdí starostka Frenštátu pod Radhoštěm Zdeňka Leščišinová. Obce na Frenštátsku si nedávno splnily další úkol - z poslední verze návrhu státní energetické koncepce zmizel bod, podle kterého by se mohl důl do roku 2030 vytěžit. Na průzkumu ložiska ale ministerstvo průmyslu a obchodu stále trvá.