I nestudenti mohli zasednout do lavic Palackého univerzity

Olomouc - Univerzita Palackého v Olomouci dnes otevřela svoje brány veřejnosti. V rámci dne otevřených dveří mohli lidé navštívit prostory jednotlivých fakult. Čekaly je přednášky, prohlídky učeben a také informace o přijímacích zkouškách i samotném studiu. Vysoká škola se chce tímto způsobem ještě více přiblížit lidem a přilákat nové studenty. Své brány otevřelo veřejnosti sedm z osmi fakult.

„Domníváme se, že mnohdy je právě den otevřených dveří a kontakt se zdejším prostředím zcela rozhodující při výběru vysoké školy,“ vysvětlil důvod, proč olomoucká univerzita nechává nehlédnout potenciální studenty do svého nitra, proděkan filozofické fakulty Petr Bilík. Oprávněnost slov potvrzují i sami návštěvníci. „Než vůbec podám přihlášku, chci se dozvědět něco o té škole – o oborech,“ uvedl jeden z nich.

„Každá katedra představuje svoje speciality. Jsou zde především studenti, kteří prezentují svoje zkušenosti se studiem na Univerzitě Palackého,“ prohlásil proděkan pro studium a pedagogické záležitosti olomoucké univerzity Svatopluk Horák. Fakulta tělesné kultury například vsadila na pohyb. Návštěvníci si tak mohli vyzkoušet třeba jízdu na invalidním vozíku nebo udržení rovnováhy.

Reportáž Evy Knajblové (zdroj: ČT24)

Olomoucká univerzita se letos může pochlubit rekordním počtem studentů. Nejvíc zájemců o studium má už tradičně filozofická fakulta. Přesto se vysoká škola snaží různými způsoby přilákat další posluchače. Den otevřených dveří pořádá olomoucká vysoká škola pravidelně jednou za rok.