Mobilní telefon nahradí průvodce?

Ostrava – Informační revoluce vtrhla i do oblasti průvodcovských služeb. Například turisti v Beskydech a Jeseníkách můžou místo průvodce po naučných stezkách nově použít mobilní telefon s připojením na internet. Ministerstvo životního prostředí podpořilo tento projekt téměř třemi miliony korun.

Turista, který si mobilem fotí zvláštní kód na rozcestníku. I takový obrázek se může v těchto dnech naskytnout návštěvníkům Beskyd nebo Jeseníků. Stovky malých tabulí s kódy po vyfocení poskytnou informace o místě, o nejbližších naučných stezkách, ale i o horské službě. Stačí si jen zdarma stáhnout čtečku. „Otevřu si čtečku v mobilním telefonu a vyfotografuji kód, který je na tabulce. Během chvilky přijdou na mobil informace, které se vztahují k tomu místu,“ popisuje princip internetového průvodce Ivo Sumec z občanského sdružení Actaea.  

Na Pustevnách už si můžou turisté informace do mobilu stáhnout. Do konce července bude takových míst po celých Beskydech nejméně šedesát. „V mém věku je dost náročné to pochopit, ale je to perfektní,“ pochvaluje si službu jeden z návštěvníků Beskyd. „Turisté určitě nemusí mít strach z technické náročnosti, je to fungující věc,“ domnívá se druhý.  

Reportáž Martiny Tlachové (zdroj: ČT24)

Informace si turisté přečtou nejen v češtině, ale i v polštině, němčině nebo angličtině. A kromě Beskyd můžou s mobilem v ruce vyrazit i do Jeseníků. Přestože je projekt teprve v začátcích, lidé si na něj začínají postupně zvykat. „Lidé se dívají, zajímají se, co to je za tabulky, někteří to i zkoušejí, ale zpětnou vazbu budeme mít až v podzimních měsících,“ říká předsedkyně občanského sdružení Actaea Kateřina Kočí. 

Projekt vítá i ministerstvo životního prostředí. „Ministerstvo životního prostředí tento projekt podpořilo v rámci grantového řízení, jedná se o grant ve výši dva miliony osm set tisíc korun,“ uvádí mluvčí ministerstva Jarmila Krebsová. 

Ministerstvo projekt vítá i proto, že informace, které si můžou turisté stáhnout, jsou jiné než ty, které běžně najdou na informačních tabulích.