Skupina vykradačů heren skončila za mřížemi

Jihlava – Více než půl roku naháněl strach majitelům heren a barů gang lupičů, který se zaměřil na hlavní město a další lokality v Česku. Lupiči, kteří především v Jihlavě a Praze s pistolí v ruce přepadávali bary a herny, jsou za mřížemi. Velmi dobře organizovaná skupina pěti mladých lidí, z toho tří Čechů a dvou Ukrajinců, si za tu dobu přišla na šest set tisíc korun. Takto získané peníze použili ke splácení dluhů.

Na kameře je vidět jeden z lupičů. Do budovy přišel časně ráno, jeho komplic mu dal signál, že je herna prázdná. To byl zároveň povel k přepadení. Scénář útoku se vždy opakoval. „Pachatelé prováděli trestnou činnost od února do srpna letošního roku,“ uvádí zástupce kriminální policie v Jihlavě Miroslav Kovář. 

Pětice mladých lidí nepracovala, místo toho přepadávala herny. Policie je zatkla druhého září časně ráno. Nebránili se a ke všemu se přiznali. „Věk pachatelů se pohyboval od 19 do 25 let,“ dodává Miroslav Kovář. „Jednotlivé pachatele jsme zadrželi v místě jejich trvalého bydliště a v této souvislosti se u nich podařilo zajistit finanční hotovost sto šedesát tisíc korun,“ uvádí zástupce vedoucího oddělení obecné kriminality policie v Jihlavě Michal Laška.   

Reportáž Blanky Poulové (zdroj: ČT24)

Kromě toho policisti zajistili jako důkaz oblečení, ukradené zboží i zbraně. „V jednom případě šlo o pistoli ráže 6,75, v dalších používali plynové pistole,“ dodává Michal Laška. 

Organizované skupině hrozí dvanáct let za mřížemi. Dívkám, které jim pomáhaly, hrozí až deset let vězení.