Režisér Petr Václav natáčí v Ostravě film

Ostravské Přednádraží žije filmem. Režisér Petr Václav si vybral lokalitu ostravské městské části Přívoz jako jedno z míst pro natáčení svého nového hraného filmu CESTA VEN. Současný příběh, který si také sám napsal, vypráví o mladém romském páru. Jeho snaha vést normální život naráží na dluhy, nemožnost získat legální práci, komplikovanou komunikaci s úřady, předsudky většinové společnosti i problémy vlastní determinace.

Do snímku CESTA VEN obsadil režisér romské neherce, pro které se tak filmování stalo jejich vůbec první zkušeností před kamerou. Petr Václav o své metodě hovoří jako o „nadrealismu“: „Rozvíjíme princip, o který jsem se pokusil již ve svém debutu Marian. Snažíme se postihnout bez jakékoli nadsázky sociální realitu a ducha doby. Chceme, aby film obsahoval “dokumentární atributy„, přestože se ve skutečnosti jedná spíše „stylizovaný realismus“.

První klapka padla v Ostravě - Výškovicích už 4. 2. 2013. Po více než měsíci natáčení na mnoha ostravských lokacích se štáb přesune na několik posledních dní přes celou Českou republiku do okolí Domažlic.

Producentům se podařilo dát dohromady pro natáčení CESTY VEN tým velmi kvalitních tvůrců. Po dvanácti letech se znovu vrátil k hranému filmu z Francie domů do České republiky sám režisér Petr Václav, českým divákům známý jako autor filmů MARIAN a PARALELNÍ SVĚTY. Za kamerou stojí jeho dlouhodobý spolupracovník Štěpán Kučera. Výtvarníkem snímku je uznávaný konceptuální umělec Jan Pfeiffer.

CESTA VEN je producentským debutem společnosti moloko film, kterou zastupují Jan Macola, Miloš Lochman a Karel Chvojka. Francouzským koproducentem filmu je společnost Cinema Defacto. Film byl podpořen Státním fondem pro podporu a rozvoj České kinematografie a je zároveň prvním výrazným koprodukčním počinem Tvůrčí producentské skupiny Kateřiny Ondřejkové a výkonné producentky Jáji Hoznauerové z ostravského studia České televize. Na přípravách ostravského natáčení se podílí i místní filmová komise FILM OSTRAVA!!!.

Premiéra CESTY VEN je v českých kinech plánována na listopad letošního roku. Rok poté jej pak ve svém vysílání uvede Česká televize.

Další podrobnosti o projektu najdete na www.molokofilm.com/cestaven