Ostravští umělci získali pět nominací na Ceny Thálie

Praha, Ostrava - Herecká asociace zveřejnila nominace na prestižní divadelní ceny Thálie. Umělci z ostravského Národního divadla moravskoslezského získali čtyři, o jednu nominaci více má jen pražské Národní divadlo. O operní Thálii budou bojovat sopranistky Maida Hundelingová a Jana Šrejma Kačírková.

Hundelingová upoutala pozornost jako Elsa v opeře Richarda Wagnera Lohengrin, Šrejma Kačírková vynikla jako Anna Bolena v Donizettiho opeře. Ostrava uspěla také v operetním žánru. Herecká asociace nominovala oba představitele hlavních rolí inscenace Krásná Helena Jacquese Offenbacha - Martinu Šnytovou jako Helenu a Aleše Brisceina, uznávaného operního pěvce, který Parise nejen skvěle zazpíval, ale i zahrál.

Martina Šnytová, která získala nominaci už v minulém roce, měla velikou radost a těší se do Národního divadla:

Martina Šnytová o nominaci na Thálii (zdroj: ČT24)
Reportáž Heleny Dohnalové (zdroj: ČT24)

Ostravské činoherce bude na předávání v Národním divadle reprezentovat Tereza Velišová z Divadla Petra Bezruče, která porotce přesvědčila výkonem ve hře Daniela C. Jacksona Můj romantický příběh. Za tuto roli získala nominaci i na cenu Alfréda Radoka. O toto divadelní ocenění, na které umělce vybírají divadelní kritici a publicisté, bude bojovat také ostravský činoherní soubor Komorní scéna Aréna. Za hru Ruská zavařenina má šanci získat titul Inscenace roku, je navržený rovněž v kategorii Divadlo roku.

Tereza Dočkalová, Michal Čapka, Alena Sasínová-Polarczyk, Petra Kocmanová, Zuzana Truplová
Zdroj: ČT24/Komorní scéna Aréna

Letošní úspěch Národního divadla moravskoslezského není překvapivý. Už loni mělo sedm nominací na Thálie. Nad regionálními divadly vyniká především v opeře. To je velká zásluha ředitele divadla Jiřího Nekvasila, který je uznávaným operním režisérem, zve do Ostravy špičkové umělce a nebojí se experimentovat. „Za letošní nominace jsem moc rád nejen já, ale celé divadlo. Mám velkou radost, že v širších nominacích zabodoval také náš balet,“ řekl Nekvasil. Dodal, že na výkonu umělců se odráží práce celého divadla.

Letos ani loni nebodovali činoherci Národního divadla moravskoslezského. Podívejte se, co na to říká Jiří Nekvasil:

Rozhovor s Jiřím Nekvasilem (zdroj: ČT24)

Pro operetní Thálii si možná půjde i Lucie Bergerová z Těšínského divadla, kterou asociace vybrala do finále za roli Alžběty Báthoryové v muzikálu Báthoryčka. Z Moravského divadla v Olomouci má šanci také Jiří Přibyl, který je nominovaný na operní Thálii za Falstaffa v opeře Giuseppe Verdiho.

Slavnostní předávání cen bude 29. března v Praze. K nominacím připravujeme podrobnosti.