Městská galerie Ostrava otevřela v Gongu první výstavu

Ostrava - Ostrava má městskou galerii, která si klade za cíl prezentovat špičkové současné umění. Hlavní výstavní prostory jsou v bývalém plynojemu v industriálním areálu Dolní oblast Vítkovice. Činnost zahájila výstavou monumentálních videoobrazů amerického výtvarníka s českými kořeny Davida Michalka a fotografiemi a kresbami českého umělce Miloše Šejna.

Videa, na kterých nazí lidé zpomaleně tančí, nazval Michalek Slow Dancing. Projekt vznikl v roce 2007 a představil ho už na řadě prestižních míst od Lincolnova centra v New Yorku po Trafalgarské náměstí v Londýně.

„Slow Dancing se skládá z padesáti čtyř videoportrétů předních profesionálních tančníků z celého světa, kteří předvádějí různé tance různých stylů a různých kultur,“ uvedl Michalek, který přijel také na vernisáž. K projektu ho inspirovala jeho žena, která tančí v Newyorském baletu.

Michalka doplňuje Miloš Šejn, který zahájil vernisáž performancí. Zajímá ho člověk a příroda, fotí, kreslí, výtvarno propojuje se zvuky, texty, prostorem. V Gongu vystavil mimo jiné sérii velkoplošných fotografií nahého člověka pohybujícího se pod vodní hladinou.

Reportáž Heleny Dohnalové (zdroj: ČT24)