Do olomouckých kostelů se opět vrátila duchovní hudba

Olomouc - Podzimní festival duchovní hudby začal podvacáté v Olomouci, městě s tisíciletou tradicí duchovního a hudebního života, které má po Praze nejvíce chrámů a kostelů. A slibuje mimořádné hudební zážitky.

Druhý festivalový večer patřil především jednomu z největších světových hudebních géniů Wolfgangu Amadeovi Mozartovi, který složil kromě oper, symfonií a komorní hudby také desítky mší a chrámových skladeb. Některé z nich zazněly v olomouckém kostele svatého Michala. Program organizátoři obohatili hudbou brněnského skladatele a hudebníka Petra Fialy, který se letos dožívá sedmdesáti let. Na závěr festivalového koncertu přednesl Český filharmonický sbor Brno pod taktovkou autora jeho Oratorium Křest svaté Ludmily na texty brněnské básnířky Zuzany Rentové.

Sobotní program bude pokračovat Hudbou Sixtinské kaple v kostele Zvěstování Páně. Vokální ansámbl renesanční polyfonie Cappella Mariana, který se pod vedením Vojtěcha Semeráda specializuje na interpretaci středověkého vícehlasu, vybral hudbu italského skladatele a varhaníka Giovanniho Pierluigiho da Palestriny. Soubor zrekonstruoval také mši, která zněla kolem roku 1550 v Sixtinské kapli ve Vatikánu.

Rpeortáž Moniky Bezuchové (zdroj: ČT24)

Pro koncert v chrámu svatého Mořice, který bude příští neděli, vybrali organizátoři také hudbu britského skladatele Johna Ruttera. „Jeho tvorba mi často připomíná filmovou hudbu, je velmi líbená a poslouchatelná. Pokud se najdou posluchači, kteří mají rádi hudbu k filmům o Harrym Pottrovi, budou určitě spokojeni. Věřím ale, že nejen oni,“ řekl umělecký ředitel festivalu Jaromím M. Krygel.

Přehlídku zahájilo Stvoření Josefa Haydna v Dómu svatého Václava. Poslední koncert dne 12. října uvede v barokním kostele Panny Marie Sněžné Requiem českého hudebního velikána Antonína Dvořáka. Hrát bude Slovenský filharmonický sbor a Moravská filharmonie Olomouc.