Festival soudobé hudby: Ostravská banda uvedla několik premiér

Ostrava - Několik hudebních světových premiér českých i zahraničních autorů zahraje dnes večer orchestr Ostravská banda. Nastudoval je v rámci festivalu soudobé hudby Ostravské dny. Jednou z premiér bude i skladba Kanaďanky Rity Uedy, inspirovaná fyzikálními zákony.

Už třetí týden snídá Kanaďanka Rita Ueda v jedné z ostravských hotelových restaurací. Skladatelka, která ve Vancouveru učí hrát děti na klavír, má dnes svůj velký den. Ve světové premiéře zazní její nová skladba.

Reportáž Heleny Dohnalové (zdroj: ČT24)

Ke skladbě Enthalpy of Vaporization inspirovaly Ritu Uedu články o globálním oteplování i dalších přírodních katastrofách. Představovala si, jaké zvuky může mít například tání ledovců. Za jejími skladatelskými pokroky stojí v Kanadě žijící významný český hudební skladatel Rudolf Komorous.

„Byl se mnou velmi trpělivý, měl už hodně talentovaných žáků a v Kanadě je Rudolf Komorous jednou z hlavních postav kanadské soudobé hudby. Kanadská hudba je teď vlastně česká,“ uvedla Rita Ueda.

Svou velkou premiéru má dnes i český skladatel Jiří Kadeřábek. Kompozici s názvem Bridges, složil na zakázku. Skladbu si u něj objednalo občanské sdružení cimbalistů. Sólový part nastudoval jeden z nejlepších českých cimbalistů Daniel Skála.

Ostravská banda je rezidenčním orchestrem festivalu Ostravské dny. Hudebníci notové party dostali poštou už před dvěma měsíci a v polovině srpna jim začal každodenní maraton zkoušení a koncertů.

Ostravská banda vznikla před osmi lety, stálým dirigentem je skladatel Petr Kotík. Svůj orchestr, který se specializuje na soudobou hudbu, sestavil z hudebníků z celého světa.