V Olomouci vystoupí Paco de Lucía

Olomouc – Olomoucké horní náměstí zažije opravdový svátek španělské hudby. V pátek 26. července zde v rámci festivalu Colores flamencos vystoupí slavný kytarista a skladatel, Paco de Lucía.

„Paco de Lucía do Olomouce přijede se sedmičlennou doprovodnou kapelou,“ řekl ředitel festivalu Viktor Šebesta. Paco de Lucía je některými odborníky považován za nejlepšího kytarového interpreta všech dob díky svému pozoruhodnému osobitému stylu. Jeho skladby jsou fúzí flamenca s brazilskými rytmy, jazzem či klasickou hudbou.

„Předpokládá se zájem návštěvníků nejen z celé České republiky, ale také z okolních zemí, jako je Slovensko a Polsko. Z tohoto pohledu se jedná o unikátní a velmi prestižní akci," uvedl Šebesta. Hlediště proto bude mít celkem 3000 míst.

Paco de Lucía (Praha, červen 2012)
Zdroj: Michal Kamaryt/ČTK

Colores flamencos patří mezi nejvýznamnější festivaly flamenca a španělské kultury ve střední a východní Evropě. Jeho počátky sahají do roku 2009, kdy se uskutečnil v Olomouci první ročník. Cílem je představit široké veřejnosti španělskou kulturu v mnoha jejích podobách, zejména potom žánr flamenco. Letošní ročník se uskuteční od 25. do 28. července.

„Návštěvníci budou mít možnost navštívit galavečer flamenca, flamencovou fiestu, přehlídku španělské kinematografie, jazzové koncerty a koncerty klasické hudby, flamencové workshopy či dny španělské gastronomie," dodal ředitel festivalu Šebesta.

Za pět let konání festival navštívilo téměř 20.000 návštěvníků. V minulém roce se podařilo rozšířit festival také do Ostravy.