Dramatik Vůjtek boduje s další hrou s názvem Slyšení

Ostrava - Třetí místo za původní českou hru získal v prestižní činoherní soutěži Cena Alfréda Radoka úspěšný dramatik a dramaturg ostravské Komorní scény Aréna Tomáš Vůjtek. Kromě toho získal také zvláštní cenu s názvem „Hvězdy na vrbě“ za inscenaci S nadějí, i bez ní. Také v tomto případě je Tomáš Vůjtek autorem textu.

Sedmdesát osm divadelních kritiků se letos znovu shodlo na tom, že Tomáš Vůjtek umí psát. Za své divadelní texty si vysloužil už tři věhlasné ceny Alfréda Radoka. „Je to nevíc, co můžete v českém divadelním světě dostat. I samotná nominace je poměrně velkým úspěchem,“ uvedl dramaturg a dramatik Tomáš Vůjtek.

Z šesti desítek původních a dosud nepublikovaných her se porotě jako třetí nejlepší jevila Vůjtkova hra Slyšení. Jde o tragikomický příběh o Adolfu Eichmannovi, který se chce ze svých činů vyzpovídat Bohu. Ten však nemá zájem. „První židovské transporty organizoval právě v Ostravě v roce 1939. A stalo se to, že nebyly dobře připravené,  protože těch Židů bylo hodně,“ naznačil Vůjtek děj nové hry.

Reportáž Kristiny Kačmarské (zdroj: ČT24)

V případě Tomáše Vůjtka letos nezůstalo u jedné ceny. Trofej s názvem Hvězda na vrbě porotci udílí výjimečně a pouze výrazným inscenacím, kterých si kritici všimli pozdě. Za celou jednadvacetiletou historii soutěže je Tomáš Vůjtek teprve třetím jejím držitelem. Získal ji za hru S nadějí, i bez ní.

Tato hra už inscenační podobu má, nově oceněné Slyšení, které uzavírá Vůjtkovu trilogii o českých moderních dějinách, ji získá pravděpodobně velmi brzy.