Čtyři herci z Ostravy získali nominace na Cenu Alfréda Radoka

Praha, Ostrava - Šanci na získání prestižní divadelní Ceny Alfréda Radoka za rok 2012 mají také čtyři herci z Ostravy - Tomáš Dastlík a Sylvie Krupanská z Divadla Petra Bezruče, Alena Sasínová-Polarczyková z Komorní scény Aréna a Veronika Lazorčáková z Národního divadla moravskoslezského, která je nominována v kategorii Talent.

O nominacích rozhodlo 78 kritiků a publicistů v anketě časopisu Svět a divadlo. Herci Divadla Petra Bezruče mají šanci uspět s představením Na větrné hůrce, Alena Sasínová-Polarczyková z Arény upoutala v představení S nadějí, i bez ní.

Nominace pro Lazorčákovou je dalším úspěchem Národního divadla moravskoslezského, které má již sedm užších nominací na Ceny Thálie. „Jsem zaskočená a možná i maličko vyděšená. Je to moje první nominace v životě. Je to příjemné překvapení a mám velikou radost,“ uvedla mladá herečka, která aktuálně hraje Sašu v Čechovově Ivanovovi, Eržiku v Baladě pro banditu a Emer v nejnovější inscenaci ostravského činoherního souboru Slož mě něžně.

Třikrát, nejčastěji, se v nominacích objevilo Dejvické divadlo. Mezi nejlepšími inscenacemi má velkou šanci Ucpanej systém s Ivanem Trojanem, který rovněž získal nominaci za herecký výkon.

Na předání ocenění si divadelníci počkají do 3. března. Slavnostní večer bude v Divadle v Dlouhé v Praze. Cena Alfréda Radoka je nejstarší ze všech ocenění udělovaných v České republice za umělecké počiny v oboru divadla. Poprvé byla udělena v roce 1992.