Wagner myslitel? Wagnerovský rok v Ostravě pokračuje přednáškou

Ostrava - Projekt Ostrava Wagner 2013 připomíná rozporuplnou osobnost, výjimečné a zásadní dílo německého skladatele Richarda Wagnera, od jehož narození uplyne letos dvě stě let a od smrti sto třicet. Příští týden pokračuje v klubu Fiducia přednáškou historika Martina Jemelky s názvem Wagner myslitel?

Hlavním organizátorem wagnerovského projektu, jehož součástí bude nové představení Lohengrina, koncerty, přednášky, debaty či filmová projekce, je Národní divadlo moravskoslezské, dále Antikvariát a klub Fiducia, Janáčkův máj a Janáčkova filharmonie.

Historik Jemelka se ve svém pořadu bude zabývat Wagnerovým vztahem k filozofii, například k Nietzeschemu, Schopenhauerovi, jeho politickým myšlením, nacionalismem, otevře téma umění jako náboženství.

Paralela s Ostravou

„Richard Wagner byl nejen skladatel a operní tvůrce, ale také umělecká osobnost s přesahem do literatury, filozofie, která je určitým obrazem vývoje 19. století,“ říká ředitel Národního divadla moravskoslezského Jiří Nekvasil. Dodal, že od toho se odvinula paralela s Ostravou, která je také produktem tohoto období.

„K osobnosti Richarda Wagnera se vážou zjednodušující předsudky, že je hlavně skladatelem dlouhých oper germánské mytologie, podsouvá se mu spojitost s nacismem. Našim cílem je Wagnera těchto předsudků zbavit a představit jeho fascinující osobnost v širších souvislostech.

Lohengrin po třiceti letech

Projekt začal v prosinci minulého roku debatou Wagner - Ostrava. Po Wagnerovi myslitelovi přijde na řadu hudba. 25. února představí hudební ředitel divadla Robert Jindra za pianem divadelního klubu partituru opery Lohengrin.

Uvedení Lohengrina na scéně Divadla Antonína Dvořáka bude vrcholnou událostí wagnerovského roku. Ostravská opera se k tomuto dílu vrací po třiceti letech. Slibuje kvalitní obsazení v titulní roli buď s Tomášem Černým nebo Alešem Brisceinem, tenoristy, kteří jsou oba čerstvě nominováni na Cenu Thálie. Vedení opery zajistilo také zajímavé mezinárodní obsazení - anglického pěvce Petera Wedda, německou sopranistku Maidu Hundeling, která se bude s Evou Dřízgovou-Jirušovou střídat v roli Elsy z Brabantu. Ortrudu bude v Ostravě zpívat opět Eva Urbanová, kterou s touto rolí debutovala v Metropolitní opeře. Lohengrin bude mít premiéru 7. března.

Ještě v únoru čeká na zájemce například přednáška o Wagnerovi a ženách, poté chystá Dům kultury města Ostravy přenos opery Parsifal z Metropolitní opery New York. Na konci března se budou dramaturg Daniel Jäger s Robertem Jindrou zabývat historií Wagnerova divadla v Bayreuthu a unikátním festivalem, který někteří oslavují a jiní zavrhují.

Na Janáčkově máji 2013 přednese mezzosopránistka Dagmar Pecková za doprovodu Symfonického orchestru hlavního města Prahy pět písní na básně Mathildy Wesendonckové. Činohra Národního divadla moravskoslezského v čele s Januszem Klimszou chystá Tristana a Isoldu. Kompletní program wagnerovského roku v Ostravě je na stránkách divadla.