Zahrady v Lipníku letos slaví 150 let

Lipník nad Bečvou – Celých sto padesát let od svého vzniku letos slaví unikátní zámecké střešní zahrady v Lipníku nad Bečvou. Že jsou zahrady skutečně výjimečné dokazuje i fakt, že v naší zemi nemají obdoby. Toto významné výročí si město připomene celou řadou akcí, například speciálními komentovanými prohlídkami či vydáním pamětního razítka. Uvažuje se i o nové soše.

„Letošní 150. výročí vzniku jedné z našich nejvyhledávanějších památek, zámecké střešní zahrady, bude hlavním tématem letošní turistické sezony. Při jejím zahájení 1. května povede speciální komentovaná prohlídka města s průvodcem přes lipenské zahrady - meditační, klášterní, zámeckou a končit bude na střešní. Bude-li o tyto prohlídky zájem, budou nabízeny po celou sezonu,“ řekla mluvčí radnice Blanka Prudilová.

Se začátkem sezóny plánuje turistické informační centrum vyhlásit vědomostní kvíz na téma historie střešní zahrady. „Motiv střešní zahrady se také objevuje na nabízených propagačních předmětech. A není vyloučeno, že do začátku turistické sezony bude střešní zahrada ozdobena, byť dočasně, nějakou kovanou skulpturou,“ doplnila Prudilová.

Vrcholem oslav výročí budou letos Dny evropského dědictví. V plánu jsou například besedy s odborníkem na zámecké zahrady a party, nebo noční prohlídky. Střešní zahradu zámku město otevřelo v roce 2006 po rozsáhlé rekonstrukci, která stála téměř pět milionů korun. Projekt zahrady se datuje k roku 1863, kdy její podobu nad budovou koňských stájí zachytil na skice její stavitel Josef Zürk. Až do roku 1945 sloužila střešní zahrada jako okrasná, poté byla přeměněna na zahradu užitkovou pro nájemníky, kteří po válce obývali zámek. Ještě v roce 1986 se tam pěstoval pórek, salát či fazole.