Výtvarné centrum Chagall zahajuje výstavu Chagallových grafik

Ostrava - Výtvarné centrum Chagall v Ostravě dnes zahajuje unikátní výstavu slavného výtvarného umělce, po kterém má tato výstavní síň i název - Marca Chagalla. Návštěvníkům představí sedmdesát grafik, které pocházejí většinou z cyklu Ilustrace k Bibli, jež vyšly v roce 1965 v Berlíně.

Biblickým tématům se židovský bělorusko-francouzský malíř narozený v roce 1887 věnoval asi od roku 1930. V roce 1956 vyšla Bible ilustrovaná jeho více než sto lepty. Pak následoval cyklus Ilustrace k Bibli s litografiemi. Biblické příběhy Chagall zpracovával i v pozdějších letech. 17 obrazů je v jeho Národním muzeu Biblických poselství v Nice.

Chagall měl originální, velmi barevný malířský jazyk, který byl ovlivněný expresionismem, symbolismem i kubismem. Malovat se učil v Petrohradě, v Paříži, žil také v Moskvě, ve Spojených státech amerických, v Provence, zemřel ve Francii v 97 letech.

Oboustranné litografie, které Výtvarné centrum Chagall v Ostravě získalo od soukromých sběratelů, jsou na prodej. Majitel galereie a historik umění Petr Pavliňák potvrdil, že jedna stojí pětatřicet tisíc korun. Po světě jich je totiž několik tisíc kusů. Některé tisky jsou s autorovým podpisem. Vernisážbyla 3. ledna, výstava potrvá do 27. února.