Dva na dva - malířsko-sochařská výstava v Galerii Cooltour

Ostrava – Galerie Cooltour na ostravské Černé louce otevřela společnou výstavu dvou malířů a dvou sochařů střední generace s názvem Dva na dva. Malíři Ivo Sumec a David Jedlička se pro tento výstavní projekt spojili se sochaři Jaroslavem Koléškem a Janem Šnébergrem.

„Společná je jim reflexe současného světa, ať již světa obyčejných předmětů, přírody, i světa mediální obraznosti,“ říká kurátor výstavy, šéf ateliéru malby na Fakultě umění Ostravské univerzity Daniel Balabán.

Malíř Sumec si vybírá obyčejné věci, které má kolem sebe. „Na barevné ploše obrazů, která znamená pro diváka základní citové naladění, se odehrávají zabstraktnělé formy svěže kreslené širokým štětcem. Kresba i malba žije vlastním životem,“ charakterizuje Sumce Balabán.

David Jedlička je inspirovaný mediální obrazností a využívá i staré fotografie. „Názvy jeho obrazů naznačují často příběhy plné podprahových hororů, ambivalentních, ireálných situací,“ říká Balabán a dodává, že Jedličkovy obrazy nepostrádají cit, sice smutný, ale silný.

V dílech Jaroslava Koléška, který vede katedru sochařství na ostravské Fakultě umění, najde divák strojové, mechanické formy ve spojení s biomorfním tvaroslovím.

„Pro nejmladšího z autorů, Jana Šnebergera, je charakteristická apokalyptická nota, pocit ztráty a hledání vnitřního domova,“ říká Balabán.

Výstava Dva na dva bude v galeri Cooltour do 9. září.