Plynojem Gong otevírá v předvečer Colours of Ostrava výstavu smaltů

Ostrava - Festival Colours of Ostrava začíná v Dolních Vítkovicích ve čtvrtek. Kromě koncertů připravili organizátoři atraktivní doprovodný program. Ve středu večer se otevírá v plynojemu Gong výstava smaltů, které vznikly během letošního SmaltArtu Vítkovice. Umělci z celé republiky si přímo ve vítkovické smaltovně vyzkoušeli pracovat s velkoformátovými plechy. Návštěvníci Gongu uvidí výsledné práce od Petr Nikla, Antonína Střížka, Lublmíra Typlta, Blanky Matragi, Jakuba Špaňhela a dalších.

„Výstava potrvá do konce srpna a bude v době Colours přístupná stejně jako areál festivalu,“ uvedla Eva Kijonková, mluvčí Vítkovice Machinery Group.

Bude to historicky druhá výstava v plynojemu přestavěném podle návrhu architekta Josefa Pleskota. Už začal sloužit také jako koncertní síň a kongresová hala. První výtvarnou výstavou byly Diplomky 2012, kterou Fakulta umění Ostravské univerztiy představila závěrečné práce diplomantů výtvarných oborů.

V plynojemu vznikla prostorná galerie s plochou 1150 metrů čtverečních. „Tato galerie bude primárně sloužit pro pořádání různých výstav. Podmínky jsou individuální. Napříkalad Fakulta umění neplatila za nájem nic, protože plynojem má především sloužit vzdělávacím účelům,“ uvedl David Darčmář z Dolní oblasti Vítkovice. Dodal, že v prosinci bude zřejmě v Gongu vystavovat také architekt Pleskot.

„Bylo pro nás velmi zajímavé vyzkoušet si tento nový prostro, který je jiný než tradiční galerie jako Dům umění. Byla to dobrá zkušenost pro kurátora i vystavující studenty,“ řekl děkan Fakulty umění Zbyněk Janáček.