Výstavu Leonarda da Vinciho v Londýně viděli diváci v Ostravě

Kulturní dům města Ostravy je jedním z několika míst v republice, který promítl unikátní satelitní přenos z mimořádné výstavy italského renesančního umělce Leonarda da Vinciho v Národní galerii v Londýně.

I zájemci z Česka mohli díky projektu Leonardo Life zažít alespoň virtuální prohlídku dosud největší expozice výtvarného díla jednoho z největších umělců světa. Leonardo da Vinci, který žil v letech 1452-1591, byl všestranný umělec, myslitel, vynálezce.

Reportáž Petry Sasínové (zdroj: ČT24)

Nikdy dříve nebylo na jednom místě tolik Leonardových obrazů a kreseb. Kurátoři výstavu chystali pět let, obrazy vypůjčili ze sbírek v Itálii, Rusku, Francii, USA a Polsku, odkud si odvezli například slavný obraz Dáma s hranostajem. Vystavili sedm ze čtrnácti dochovaných Leonardových pláten a šedesát kreseb a skic. Poprvé se sešly obě verze obrazů Madona ve skalách, poprvé mohla veřejnost spatřit obraz Krista, který znalci tomuto mistrovi definitivně přisoudili.

Výstava byla v Londýně už od listopadu 2001 do začátku tohoto února. Denně ji mohlo spatřit pouze pět set lidí. Přímý filmový přenos viděl pouze omezený počet diváků ve vybraných, výhradně britských kinech. 16. únor bylo datum, kdy filmová prohlídka výstavy i s komentáři renomovaných historiků, kurátorů a restaurátorů pokračovala dál do světa. A také do České republiky. Přenos nabídlo vedle Ostravy kino v Olomouci, Zlíně, Náchodě, Chomutově, Hradci Králové. Dvě pražská kina film uvedou až příští týden.

Film, který je opatřený českými titulky, trvá 80 minut, vstupné je 300 korun.