Rybáři loví první pstruhy. Začala jejich sezóna

Vranov nad Dyjí - Na pstruhovém revíru Dyje, který členové Petrova cechu znají pod číslem 14, skončila doba hájení. Po dlouhé zimě se rybáři opět vypravili k vodě, aby si vyzkoušeli své muškařské schopnosti. Vranovský pstruhový revír patří mezi nejoblíbenější v tuzemsku. Lov pstruhů je tu povolený od 16. dubna.

„Je to malý rybářský svátek, většina pstruhařů se tu sejde. Zatím ale braly jen menší ryby, které pouštíme. Dnes bude spíš chleba s máslem,“ dodal se smíchem mladý znojemský rybář Jindřich Šerák, který chodí muškařit už od svých šesti let. Ve 14. rybářském revíru je možné chytit pstruhy potočné, lipany, pstruha duhového nebo sivena.

„Na muškaření je potřeba jiné vybavení – jiný prut, vlasec a hlavně mušky. Mám i jiné oblečení, abych se ve vodě nepromáčel,“ popsal brněnský rybář rozdíl mezi klasickým vysedáváním při čekání na kapra a aktivním muškaření. Sám přitom uznal, že přestože je v šest hodin ráno chladno, zažil už i horší počasí pro rybolov. Dokonce sněhové vánice.

Češi ročně spotřebují asi 5,5 kilogramu ryb na osobu, sladkovodních je přitom jen necelé kilo a půl.

„Chytil jsem tak patnáct až dvacet pstruhů, ale všechny menší než třicet centimetrů, tak jsem je musel zase pustit. Kdybych si ho nechal, tak mi porybný sebere papíry a můžu zaplatit pokutu až dvacet tisíc,“ upozornil na přísná pravidla jeden z rybářů, kteří v těchto dnech obsadili Dyji. Některým se ale podařilo ulovit téměř půlmetrové pstruhy.

Největším problémem vranovského revíru jsou kormoráni, kteří v zimě pstruhy loví. Letos byl ale vyšší průtok vody, díky čemuž v řece zůstaly ryby i pro rybáře. „Vzala jsem si kvůli tomu i dovolenou, domů pojedeme až v sobotu. Jsem až od Frýdku-Místku, ale sem jezdíme každý rok,“ připustila rybářka Ivona Bujoková. Pstruh má zdravé a netučné maso, o které je mezi zákazníky zájem.

pstruh - 150 korun/kg

kapr - okolo 90 korun/kg