Politolog: Z odchodu Amazonu by mohlo profitovat brněnské ANO

Brno - Včerejší krach miliardové investice americké společnosti Amazon nebude mít podle brněnské koalice vliv na výsledek podzimních komunálních voleb. Politolog ale tvrdí, že ze zmařené šance by mohli profitovat ti, kteří zatím ve vedení města nemají své zástupce - hnutí ANO. Odchod z Brna oznámilo vedení Amazonu na včerejším jednání v německém Grabenu.

„Lidé podle mě nepovažují komunální politiku za důležitou, a pokud už se obtěžují přijít ke komunálním volbám, rozhodují se podle celostátních témat,“ tvrdí náměstek brněnského primátora Oliver Pospíšil (ČSSD).

Souhlasí s ním i politolog Stanislav Balík z brněnské Masarykovy univerzity. „Profitovat by mohla nějaká politická síla, která nemá máslo na hlavě. Jenže strany do toho byly namočené všechny,“ potvrdil Balík. Výjimkou je podle něj hnutí Ano. „Docela si umím představit, že by to mohlo prospět brněnskému ANO ve volbách. V nynější brněnské politice totiž přítomné není,“ vysvětlil politolog.

"To, co se stalo, je vítr do plachet Strany zelených, která je v současné chvíli v opozici," vysvětlil odborník na politiku z Fakulty sociálních studií Michal Pink. „Koalice, která do dnešních dní vládla, se rozdělila i v rámci stran,“ dovysvětlil Pink.

„Město bylo hrubě nepřipraveno a myslím si, že se voliči budou ptát, co zastupitelé celé čtyři roky dělali. Odpověď bude, že je připravili o tisíce pracovních míst,“ argumentoval bývalý rektor brněnského VUT a současný zástupce hnutí ANO Karel Rais.

„Stále čekám na oficiální vyjádření Amazonu o ukončení jednání s Jihomoravským krajem. Chce se mnou jednat zástupce Amazonu, pravděpodobně proto, aby mi sdělil důvody, které následně obdržíme písemně,“ přiznal dnes hejtman Michal Hašek (ČSSD).

Už včera se objevila prví vyjádření čelních představitelů Brna. Zatímco sociální demokraté ze zmařené investice obviňují výhradně opoziční ODS, občanští demokraté tvrdí, že projekt pro příchod amerického investora byl připraven „diletantsky“. „Město urputně prosazovalo variantu Černovické terasy a směřovalo spíše k uspokojení developera na úkor obyvatel,“ prohlásil včera Libor Šťástka (ODS).

„O tom, že jsem udělal maximum, jsem bytostně přesvědčen. Já si nepamatuju představitele města, který tak dlouho a několikrát bojoval za jednu věc,“ komentoval situaci brněnský primátor Roman Onderka (ČSSD).

Roman Onderka a Libor Šťástka hosty Událostí, komentářů (zdroj: ČT24)

Investor CTP Invest už v minulosti předeslal, že pokud se nepodaří Amazon v Brně udržet, nabídne poslední volné místo v průmyslové zóně Černovická terasa stávajícím investorům k expanzi. Přestože už Amazon nemá o moravskou lokalitu zájem, budou brněnští radní v polovině dubna znovu jednat, jak s průmyslovou zónou naloží.

„V žebříčcích konkurenceschopnosti ČR v posledních letech klesá a jednou z hlavním příčin je byrokracie. Potíže Amazonu bohužel potvrzují, že se tento trend nezměnil,“ podotkl analytik Patria Finance David Marek.

Americká společnost Amazon chtěla na Černovické terase v Brně vystavět obří logistické centrum pro internetový obchod. Zastupitelé Brna však projekt třikrát nepodpořili. I když se Amazon původně vyjádřil, že dál hodlá o Černovickou terasu usilovat, na středečním jednání v Německu oznámil, že od záměru stavět v Brně upouští.

Distribuční hala společnosti Amazon funguje také v Grabenu nedaleko Mnichova. Práci tu má asi 2 500 lidí. „Každý tam má šanci – se vzděláním nebo bez, různé barvy pleti. Nedělají tam rozdíly,“ tvrdí starosta Grabenu Andreas Scharf. Tamní zastupitelé příchod amerického investora posvětili bez problému. „Auta používají dálnici a můžou se do centra dostat přímým exitem, bez toho aby museli projet vesnicí,“ vysvětlil Scharf.