Kunovické muzeum uspořádalo jarní úklid letadel

Kunovice - Procházet se na křídlech letadel dnes mohli dobrovolníci, kteří pomohli Leteckému muzeu v Kunovicích s přípravou na letošní turistickou sezónu. Naleštit 23 exponátů by totiž organizátorům akce trvalo týden. Nadšenci do leteckých veteránů tak vyfasovali kartáče i kbelíky s vodou a tentokrát se drželi více při zemi.

„Obrůstá to mechem, který se částečně živí povrchem letadel, takže dochází k degeneraci nátěrů,“ popsal důvod nutné očisty organizátor úklidové akce Martin Hrabec. Kunovické stroje totiž nemají vytoužený hangár, jenž by letadla ochránil před deštěm, sluncem a větrem. Víkendová akce přilákala jen v sobotu šest desítek dobrovolníků, díky nim trvá úklid jenom dva dny.

„Jsme v přírodě, jsme venku a děláme i užitečnou věc,“ vysvětlila, proč přiložila ruku k dílu, Kateřina Slavíková, jež se do muzea vypravila i se sedmiletým synem Sebastianem. „Ze začátku se to zdálo jako velmi jednoduché, ale člověk musí pořád drhnout a drhnout. Je to trochu nekonečná práce,“ přiznal další dobrovolník Petr Mitáš.

No comment: Údržba letadel v kunovickém muzeu (zdroj: ČT24)

K zastřešení areálu, o které místní nadšenci tolik usilují, ale v dohledné době nedojde. A bez patřičné péče by letecké exponáty brzy zrezivěly a zchátraly mnohem rychleji. „Přijeli lidé ze Zlína, ale i z Přerova a celého regionu. Nechyběl tu i jeden dobrovolník ze slovenského Kežmaroku, který odpoledne pospíchal domů na prezidentské volby,“ dodal s úsměvem pořadatel akce Martin Hrabec.

Dobrovolníci letecké exponáty čistili zvenčí i zevnitř. „Čistíme to tady od mechu, od prachu, aby letadla nějaký ten pátek ještě vydržela. Je to muzeum a zaslouží si péči, je to kus naší historie,“ svěřil se Daniel Masařík z Přerova.

Na záchranu kunovických leteckých exponátů existuje už vypracovaná koncepce, jež má posloužit jako podklad pro získání potřebných dotací. Na vypracování projektu přispěl Zlínský kraj částkou 100 tisíc korun. Celkové náklady na výstavbu hangáru by se ale mohly vyšplhat na 50 milionů korun. O záchranu letadel dál usiluje kunovická radnice i místní nadšenci.

Letecké muzeum Kunovice založili v roce 1970 členové Slováckého aeroklubu Alois Hráček a Jiří Marek. Zpočátku bylo budováno jako muzeum letounů vyrobených v továrně v Kunovicích. Posléze se letecký park rozrostl o stroje jiných výrobců a od armády. Ročně muzeum navštíví na 14 tisíc lidí. Tržby ze vstupného ale stačí pouze na provoz muzea, na údržbu exponátů z něj jde pouhých deset procent.