Seniorské zájezdy nabízejí slevy už 55letým

Jižní Morava - Aktivní dovolená se cvičením, dietní pobyt zaměřený na zdravou výživu nebo pobyt, při kterém naučí svá vnoučata lyžovat, to jsou jen některé zájezdy určené lidem nad 55 let. Každý desátý český senior v důchodu cestuje, v zahraničí je to téměř každý pátý. Na brněnském veletrhu Go na ně cílila celá řada cestovních kanceláří.

„Rád cestuji už asi deset let, ačkoliv jsem v důchodu. Předloni jsem využil slevy na Kypr,“ přiznal se aktivní senior a radioamatér Rudolf Huťka, který přišel na brněnský veletrh, aby si vyhlédl budoucí destinaci. Že bude mimo hlavní sezónu mu nevadí, spíše naopak. „Není tam moc lidí, je tam klid a pohoda, takže mi to vyhovuje,“ uvedl Huťka.

Na starší klientelu cílí celá řada zájezdů „na míru“. „Senioři chtějí výlety, teplé moře, léčivé účinky i zvýhodněnou cenu,“ prohlásila Jiřina Bradáčová z cestovní agentury, která pobyty pro seniory nabízí. „Upřednostňují letecké zájezdy, protože chtějí co nejkratší délku pobytu v letadle či autobusu. Proto vypravujeme vlastní charterové lety, abychom cestu co nejvíce zkrátili. Létáme také přímo do destinací, kde cesta z letiště do hotelu trvá maximálně 30 až 40 minut,“ dodala Bradáčová. Právě cestování samotné může být pro starší zákazníky únavné. Výrazněji se také zajímají o cestovní pojištění.

„Je tam rovněž velký důraz na delegátský servis, senioři jsou hodně zvídaví. Celý zájezd začíná už svozem na letiště. Spousta seniorů letí poprvé, tak je nejdřív osobně provedu celým procesem odbavení,“ popsala svou práci Bradáčová. Destinací číslo jedna je pro starší klientelu Španělsko.

Před třemi lety Španělsko spustilo dotační program pro evropské země, jejichž turisté do něj zavítají. Ačkoliv dotace skočily v létě loňského roku, nahradily je zase různé regionální příspěvky, které seniorům umožňují aktivní cestovatelské vyžití.

Kolik seniorů cestuje?

Podle odhadů Asociace českých cestovních kanceláří a agentur (AČCKA) cestuje v Česku asi 10 procent seniorů. V zahraničí je to 18 procent.

Speciální pobyty pro seniory nabízejí slevu klientům už nad 55 let. Není tedy potřeba ani pobírat důchod. Kromě lázeňských, tuzemských či přímořských zájezdů mají senioři zájem například o společné dovolené s vnoučaty nebo o dovolenou, na kterou si mohou vzít domácího mazlíčka.

Cestovní kanceláře nabízejí rekreační pobyty zaměřené například na trénování paměti, edukační zájezdy, kde seniorům poradí, jak se správně a zdravě stravovat, jak cvičit, či jak se bránit alergiím. Kulturní dovolená vezme seniory do zákulisí pražských divadel, po církevních památkách nebo na hory, kde svá vnoučata mohou naučit lyžovat. Diabetici mají zase uzpůsobený jídelníček na míru a kardiaci si o dovolené zacvičí.

O nabídce pobytů hovoří mluvčí AČCKA Kateřina Petříčková (zdroj: ČT24)