Hustopečská nemocnice spustila jednodenní chirurgii

Hustopeče - Než žádnou, alespoň tu jednodenní, rozhodlo vedení hustopečské nemocnice, které dostalo loni v zimě ultimatum od Všeobecné zdravotní pojišťovny. Jedno patro zdravotnického zařízení se tak za osm milionů korun proměnilo na chirurgii, kde lidé po zákroku odcházejí domů. Lehčí případy tu navíc ošetřují jen tři dny v týdnu.

„Proběhly již nějaké cévní operace, vím, že tady byly i žlučníky prováděné laparoskopickou metodou a dost velký počet artroskopií,“ vyjmenoval některé časté zákroky ředitel Městské nemocnice Hustopeče Petr Michna. Město nyní hledá investora, jež by v budoucnu jednodenní chirurgii provozoval. Zbylé dny, kdy je na oddělení prázdno, by tu mohla pracovat například estetická chirurgie. O možném využití ale město teprve jedná.

Zájem o jednodenní chirurgii zatím je, v průměru ošetří pět pacientů denně. Díky vánočním svátkům se klienti nakupili, jaký ale bude skutečný provoz v nově zavedeném oddělení se ukáže až na jaře. Do léta chce vedení města vybrat i nového nájemce nemocnice. Původně jej Hustopečtí měli vybrat už v jarních měsících, nakonec se ale volba posunula. „V tuto chvíli právní experti dávají dohromady parametry nájemní smlouvy. Moje přání je, aby do měsíce začal výběr,“ dodal starosta Hustopečí Luboš Kuchynka (ODS).

O novém oddělení hovoří ředitel nemocnice Petr Michna (zdroj: ČT24)

Hustopečská nemocnice je dlouhodobě ve ztrátě a město nemá dostatek peněz na její provoz. I na výstavbu jednodenní chirurgie si Hustopeče musely půjčit. „Je nutné, aby řízení nemocnice převzal někdo odborně zkušený a finančně silný, což Hustopeče v tuto chvíli nejsou. Veškeré nemovitosti bude město nadále vlastnit, ale veškeré provozy a movité věci dá do pronájmu strategickému partnerovi,“ popsal situaci na konci loňského roku Kuchynka.

Pacienti, kteří potřebují náročnější operaci, musí nyní do nemocnice v Brně nebo Břeclavi. Po rekonstrukci ale jednodenní chirurgické oddělení nabízí i nadstandardní pokoje, novou recepci nebo samostatný boční vstup. Se stavbou dělníci začali v srpnu loňského roku, oddělení se spustilo letos.

Hustopečská nemocnice vznikla v roce 2000 přerodem z detašovaného pracoviště Nemocnice Břeclav. Nemocnici, která pečuje zhruba o 35 tisíc obyvatel, zřídilo město.

Městská nemocnice Hustopeče
Zdroj: ČT24/ČT Brno