Teplá zima dělá radost houbařům, rostou hlíva i Ucho Jidášovo

Jižní Morava - Vyrazit do lesa na houby i před Silvestrem? Díky vlhkému klimatu letošní mírné zimy žádný problém. Nerostou sice nejpopulárnější hřibovité houby, i v zimním období se ale houbaři mohou vypravit na hlívu ústřičnou nebo penízovku sametonohou. Protože lesy nepokrývá sníh, nemusí navíc „hledači pokladů“ odmetat vrstvu bílé pokrývky, pod kterou se tzv. zimní houby dokáží dobře schovat.

Mezi známé zimní houby patří například Ucho Jidášovo, hlíva ústřičná, čirůvka dvoubarevná, penízovka sametonohá nebo strmělka mlženka. Například penízovka se hodí do polévek nebo pod maso. Ačkoliv je i na konci roku možné najít v lese klasické podzimní houby, nalezený hříbek nemusí svému objeviteli udělat takovou radost - některé starší houby bývají totiž nejedlé.

„Jelikož je letošní zima teplá, najdeme i některé pozdní podzimní houby,“ upozornil mykolog z brněnské houbařské poradny Vladimír Antonín. Právě teploty do deseti stupňů nad nulou jsou pro ně ideální, protože připomínají podzimní klima. „Kdyby bylo ještě o malinko víc vlhko, tak můžeme najít hlívu ústřičnou a další druhy hlív,“ okomentovala prosincový sběr houbařka Jiřina Hrabáková.

O podzimních a zimních houbách hovoří mykolog Vladimír Antonín (zdroj: ČT24)

„Tyto druhy se dají pěkně odloupnout od substrátu, takže v zimě ani nenosím nožík,“ pochvalovala si snadné houbaření Hrabáková. Sama přitom přiznala, že moc konkurentů nepotkává. Podle ní totiž lidé ani nevědí, že existují zimní druhy hub.

Houbaření je v zimě ale obecně bezpečnější, protože sběrači nyní v lese nenajdou jedovaté houby. Zima, která má dostatek vláhy, není suchá a teploty se během ní pohybují mírně nad nulou, je pro houbaření ideální.

Zimní houby

Hlíva ústřičná je jedlá houba s všestranným použitím jak do hotových jídel, tak k nakládání do octa nebo sušení. Je vynikající surovinou pro polévky a omáčky, dobře chutná i konzervovaná v různých nálevech a kombinacích se zeleninou. Běžně se konzumují pouze klobouky hub, ale tuhý třen se dá usušit a rozemlít na tzv. houbový prášek, který se používá jako aromatické houbové koření. Je výtečná i uzená. V Rusku je oblíbená zkvašená jako kysané zelí.

Penízovka sametonohá je známá jedlá zimní houba. Roste zpravidla v trsech na kmenech tlejících (někdy i živých) listnatých stromů. Je známá netypickým obdobím růstu (od října do března) a vydrží velmi nízké teploty (až do minus 10 stupňů Celsia). Podobné vlastnosti má i Ucho Jidášovo, které ale roste na mrtvém dřevě černého bezu.

Boltcovitka bezová, jinak též Ucho Jidášovo, je velmi hojná jedlá stopkovýtrusá houba, rostoucí převážně na bezu černém. Velmi často bývá používána v čínské kuchyni, je možné ji pěstovat a bývá prodávána v obchodech i sušená pod názvem čínská houba nebo černá houba.

Zdroj: Wikipedia

Vydáno pod