Soud prodloužil vazbu oběma hlavním aktérům metanolové kauzy

Zlín – Krajský soud ve Zlíně dnes prodloužil vazbu oběma hlavním aktérům metanolové kauzy – Rudolfu Fianovi a Tomáši Křepelovi. Vyšetřovatelé tyto muže považují za pravděpodobné míchače jedovaté směsi. Údajnému hlavnímu distributorovi otráveného alkoholu, Jiřímu Vaculovi ze Zlínska, soud prodloužil vazbu již dříve.

Rozhodování o prodloužení vazby pro jednoho z hlavních aktérů Rudolfa Fiana trvalo překvapivě krátce, jasno o tom, že Fian zůstane ve vazbě, bylo už za půl hodiny. Sám Fian se jednání ani nezúčastnil. O prodloužení vazby pro Tomáše Křepelu soud rozhodl odpoledne.

Podle státního zástupce Jiřího Zemka u obviněných trvá obava, že by se po případném propuštění z vazby na svobodu trestnímu stíhání vyhýbali. „Jsou totiž ohroženi poměrně vysokým trestem,“ poznamenal státní zástupce. V případě uznání viny za obecné ohrožení hrozí mužům dvanáct až dvacet let vězení, případně i výjimečný trest. Fian se údajně detektivům k namíchání pančované směsi přiznal, netušil ale, jaké bude mít jedovatý alkohol následky. Naopak Křepela nadále vinu popírá.

Sedmatřicetiletý Tomáš Křepela je jedním ze dvou hlavních obviněných v metanolové kauze – spolu s Rudolfem Fianem. Křepela byl majitelem firmy Carlogic z Řitky u Prahy, pracoval ale i ve společnosti Morávia-Chem. Podle policie jedovatý alkohol míchal v opavském skladu firmy FROS ZPS a odtud ho měl expedovat dál k distributorovi. Metylalkohol firma Cargolic legálně koupila od dovozce ze zahraničí s tím, že látka skončí ve směsích do ostřikovačů. Místo toho ale část metanolu končila u konzumentů lihovin.

Policie už předala žalobcům rozsáhlý spis k případu

V hlavní, takzvané zlínské větvi kauzy, je celkem stíháno 31 lidí. Policie vyslechla několik stovek svědků i obviněné. U celkem 116 poškozených z loňského roku existuje důvodné podezření, že byli intoxikováni metylalkoholem či zemřeli na následky jeho požití. Jedná se o 39 zemřelých a 77 dalších kontaminovaných osob z České republiky a ze Slovenska. 

Koncem minulého týdne převzali státní zástupci od kriminalistů obsáhlý spis případu. Jde o klíčový krok, který vyústí v podání obžaloby a zahájení soudního procesu. Státní zástupci teď mohou dokončit obžalobu. Už teď se zdá málo pravděpodobné, že by proces začal ještě letos. Více chtějí žalobci říct už tento pátek na mimořádné tiskové konferenci.

Teď už také bude nutné vybrat soudní síň, ve které se případ, který svým rozsahem nemá v Česku obdoby, bude projednávat. Síň bude muset pojmou desítky obviněných a advokátů a také stovky svědků. Ve hře je Brno, Blansko nebo Kroměříž, naopak Zlín dostatečně prostornou soudní síň nabídnout nemůže.

Metanolová aféra vypukla loni 3. září. Méně závažné případy se již dostaly k soudu. Dvaapadesátiletý muž dostal před časem od zlínského okresního soudu 8 měsíců vězení s odkladem na dva roky. Od neznámého člověka koupil pět litrů lihu v neoznačených láhvích, z nich pak vyrobil vodku. Jednu láhev prodal. Starší žena, která alkohol vypila, přestala vidět a skončila v nemocnici.