Přípravy na zimu: Vleky fungují, hotely mají plno

Jižní Morava – Města i podnikatelé se už začínají připravovat na Vánoce a zimní sezónu. V ulicích se postupně objevuje tradiční výzdoba, provozovatelé vleků dokončují přípravy, hotely se chystají na nápor turistů. Každý rok hodně lidí tráví vánoční svátky a především silvestr na horách nebo mimo město. Ubytování si ale museli rezervovat s několikaměsíčním předstihem - většina hotelů už hlásí plno.

Do nové sezóny chtějí jihomoravští vlekaři vylepšit služby pro návštěvníky. Třeba v Hodoníně u Kunštátu právě dokončují rekonstrukci vleku. Ten díky ní letos sveze každou hodinu o dvě stovky lyžařů více. „Letos vlek zvládne až 680 lidí během jedné hodiny. Bude mít také novou vratnou stanici. Chystáme i centrální rozvod vzduchu k zasněžování,“ řekl majitel a provozovatel vleku Josef Kšice. Opravený vlek také bude umět zrychlit nebo zpomalit podle potřeby.

V areálu v Olešnici už dokonce mají rozmístěná sněžná děla. „Před každou sezónou kontrolujeme stav kanónu. Musí se rozdělat, vyměnit olej, vyčistit filtr a znovu složit. Zkontrolujeme také trysky. Když je technický stav v pořádku, kanón je připraven,“ řekl správce areálu Pavel Hlaváček. Pro návštěvníky tu opravili i sociální zařízení a zařídili kuchyň. V Němčičkách letos provozovatele sjezdovky překvapil velký zájem o lyžařské kurzy pro děti. Všechny termíny až do jara mají obsazené. Vlekaři očekávají dobrou sezónu – i když hlavní roli sehraje počasí, její začátek odhadují na poslední týden v listopadu. Do té doby chtějí čas využít k posledním přípravám před sezónou.

Provozovatel vleku Josef Kšice popisuje přípravy na sezónu (zdroj: ČT24)

Hotely očekávají o Vánocích nápor

Napilno mají i hoteliéři na jižní a východní Moravě. V jedné z nejoblíbenějších zimních destinací na Valašsku, ve Velkých Karlovicích, jsou už některé hotely úplně plné. Posledních pár volných pokojů už je pouze v těch dražších a luxusnějších. Termíny na Vánoce a přelom roku jsou beznadějně zabrané, potvrzuje se tak trend, že lidé si chtějí svátky užít bez stresu. „Ten týden je úspěšný a vydělává. Lidé si ho chtějí užít, nechtějí doma připravovat kapry a saláty,“ řekl ředitel jednoho z místních hotelů Tomáš Blabla. 

Hotely je lákají na pobytové balíčky – mohou tak získat neomezený vstup na wellness a masáže, štědrovečerní večeři o pěti chodech nebo lyžování na Štědrý den zdarma. Od vánoční dovolené s veškerým pohodlím mimo domov lidi neodradí ani poměrně vysoké ceny. Čtyřčlennou rodinu vyjde takový pobyt na tři noci zhruba na 18 tisíc korun.

V ulicích se už objevuje vánoční výzdoba

První elektrické vánoční motivy a řetězy se už začínají objevovat v ulicích Brna. Během listopadu pověsí pracovníci Technických sítí Brno na 350 ozdob. Stihnout to musí do 29. listopadu. Právě v pátek před první adventní nedělí začnou v centru města tradiční předvánoční trhy a výzdoba města se spolu se stromem slavnostně rozsvítí.