Lidé na Hodonínsku chtějí pomáhat nákupem potravin

Hodonín - Před několika týdny začala hodonínská charita vymýšlet nový způsob pomoci potřebným. Zatímco někteří lidé posílají peníze, jiní raději poskytnou konkrétní pomoc. O nákup potravin pro bezdomovce, matky v tísni nebo sociálně slabé rodiny je na Hodonínsku zájem. Každý pátek, kdy pracovnice samoobsluh vybírají speciální boxy na potravinovou pomoc, v nich najdou více potravin než v předchozím týdnu.

„Začínali jsme s obavami. Původně jsme chtěli začít na vesnici, kde jsme očekávali větší soucit, nicméně jsme překvapeni postojem Hodonínských, ačkoliv je tu vyšší nezaměstnanost,“ zhodnotil laskavý přístup místních ředitel charity Václav Salajka. Postupně se začaly přidávat další prodejny, které nápad potravinové pomoci zaujal. Nyní je jich už pět.

„Lidem se líbí, že přispívají konkrétním darem, který si sami vyberou,“ vysvětlil popularitu tohoto druhu solidarity Salajka. Lidé mohou koupit prakticky cokoliv, prodejci jim ale doporučují trvanlivější zboží. „Máme označené suché a trvanlivé potraviny, které se dají skladovat, ale záleží, co si zákazník vybere. Objevují se tam i cukrovinky, převažuje ale rýže, cukr, mouka, olej nebo masové konzervy,“ popsal nejčastější potravinovou pomoc Ladislav Lunga.

O potravinové pomoci hovoří ředitel charity Václav Salajka (zdroj: ČT24)

Osud jedné z rodin, která potravinovou pomoc uvítala, popsala vedoucí aktivizačních služeb pro rodiny s dětmi Radka Tesaříková. Podle jejich slov šlo o matku se čtyřmi děti, která odešla od svého partnera, který ji bil. Než si ale stihla zažádat o sociální dávky, neměla peníze ani na to, aby svým dětem dala do školy svačinu. „Z tohoto důvodu je nechala několik dní doma, aby se jim děti neposmívaly, že nemají co jíst,“ řekla Tesaříková.

Sociální pracovnice kontrolují, kdo je vhodným příjemcem potravinové pomoci. První podobné boxy se objevily v Kanadě. „Nejlepší by bylo, kdyby se lidé bez takovýchto sbírek obešli, ale pomocná ruka bude asi vždy potřeba,“ uzavřel téma Salajka.