Před rokem vypukla série otrav metanolem. Zabil 47 lidí

Brno, Praha – Série smrtelných otrav toxickým metylalkoholem vypukla v Česku přesně před rokem. První oběť si metanol vyžádal 3. září v Havířově, kde zemřel dvaašedesátiletý muž. Na jižní Moravě podlehla metylalkoholu první oběť o dva týdny později. Dosud po požití toxického alkoholu zemřelo 47 lidí, devět z nich letos. Policie a lékaři nabádají, aby lidé i nadále pečlivě vážili, co vlastně pijí. Přes pět tisíc nebezpečných lahví totiž může být stále v oběhu.

Na začátku září loňského roku přijaly jihomoravské nemocnice první dva pacienty s otravou metylalkoholem - v Kyjově a ve Znojmě. Oba později v nemocnicích zemřeli. Co do počtu obětí se metanolová kauza stala druhou nejhorší katastrofou v dějinách samostatné České republiky. Více lidských životů si vyžádaly jenom ničivé povodně z roku 1997, kdy zemřelo padesát lidí. Český alkohol zabíjel i v zahraničí. Úřady potvrdily, že český pančovaný alkohol zabíjel i v Polsku.

Otravy metanolem od loňského září zabily nebo na zdraví vážně poškodily nejméně 140 osob. Mnozí z těch, kteří otravu přežili, skončili těžce postižení, někteří oslepli. Nejvíce lidí jedovatý alkohol skolil na severu Moravy. Vláda na vlnu úmrtí zareagovala vyhlášením prohibice, když zakázala prodej lihovin s obsahem alkoholu od 20 procent na celém území republiky. Události zmobilizovaly policii i celníky. 

„Klíčová byla například otrava muže ze zlínského sídliště Jižní Svahy, který ještě předtím, než upadl do bezvědomí, vypověděl, kde alkohol koupil. Díky tomu policie rychle objevila zdroj nebezpečného lihu, do dvou dnů odhalila míchárnu v garáži na témže sídlišti a za další dva dny byl dopaden jeden z pravděpodobných strůjců metylových otrav Jiří Vacula,“ vysvětlil zlínský redaktor ČT Josef Kvasnička, který se metanolové kauze dlouhodobě věnuje. Vacula je jedním z lidí, kteří jsou v kauze obviněni z obecného ohrožení. 

Rozhovor s redaktorem Josefem Kvasničkou ve Studiu ČT24 (zdroj: ČT24)

Už 26. září provedli policisté zátah v bývalé čokoládovně v centru Opavy, kde byly nalezeny tisíce litrů smrtící směsi. Policie zadržela dva klíčové aktéry - Rudolfa Fiana a Tomáše Křepelu, kteří otrávený líh namíchali. Muži zřejmě nechtěli zabíjet, ve snaze vyrobit nelegální líh ale nedodrželi postup a vznikl tak smrtelně toxický alkohol.

„Vyšetřování bylo poměrně rychlé a úspěšné. Zlínská policejní mluvčí Jana Macalíková mi dnes potvrdila, že číslo o množství zadrženého alkoholu je ještě vyšší – policie dohledala 34 tisíc litrů závadného alkoholu, z toho 29 tisíc litrů obsahovalo nadlimitní množství metanolu a mohlo tak způsobit větší či menší zdravotní problémy,“ dodal Kvasnička. 

V Česku černý trh s lihem kvete

Otravy poukázaly na celý problém černého obchodu s lihem, který byl a stále je v Česku velmi rozbujelý. Už loni policisté a celníci objevili sklady nelegálního lihu na Olomoucku, letos v květnu také v Ostravě, na Zlínsku i na Teplicku. S řadou nelegálních aktivit bylo spojováno jméno bratrů Březinových.

Do 30. září by měli policisté skončit vyšetřování hlavní větve metanolové kauzy, obžaloba bude zřejmě podána již letos na podzim. Stíháno je 31 lidí, z toho sedm pro úmyslné obecné ohrožení, za což jim v případě uznání viny hrozí 12 až 20 let vězení nebo i výjimečný trest včetně doživotí.

V případu se bude konat jeden velký společný proces, protože pozice všech aktérů byly navzájem provázány. Dozorující státní zástupce Roman Kafka by chtěl, aby soud začal ještě do konce roku. Důležité bude najít dostatečně velkou náhradu za soudní síň, procesu se kromě tří desítek obviněných zúčastní i jejich právníci, zástupci desítek poškozených i samotné oběti metylalkoholu či jejich rodiny.

Vývoj kauzy metanol v našem regionu

9. září

Dva muži leží v kritickém stavu po otravě metanolem v nemocnicích v Kyjově a ve Znojmě. Lékaři u nich naměřili vysokou až smrtelnou hladinu jedu. Policie prověřuje, zda existuje souvislost s případem v Havířově, kde na stejnou otravu zemřeli tři lidé.

10. září

V Kyjově kvůli otravám zasedl krizový štáb. Představitelé obcí i policie vyzvali obyvatele, aby po dobu čtrnácti dní nekonzumovali nekolkovaný nebo rozlévaný alkohol ve stáncích a restauracích. Provozovny čekají kontroly zásob alkoholu.

První případy otrávených registrují i lékaři ve Zlíně. V tamní nemocnici hospitalizovali 54letého muže, o den později k němu přibyli další pacienti. V jednom ze zlínských bytů byla nalezena mrtvá 61letá žena, doma měla i láhev od alkoholu. Pitva už smrt na následky otravy potvrdila u 62leté ženy z Fryštáku.

13. září

Zlínští policisté objevili na sídlišti Jižní Svahy nelegální míchárnu alkoholu. Na etiketách byla uvedena Likérka Drak i etikety dalších likérek. Garáž, ve které byla nelegální stáčírna, se nacházela nedaleko prodejny, kde se prodával nekolkovaný alkohol.

14. září

Ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) vyhlásil prohibici – nikdo nesmí prodávat ani nabízet alkohol s obsahem 20 % lihu a víc.

15. září

Počet otrávených metylalkoholem se stále zvyšuje. V boskovické nemocnici v sobotu přijali už třetího otráveného člověka na jižní Moravě. Alkohol si údajně zakoupil na internetu. Muž je ve velmi vážném stavu. Lékaři se mu proto rozhodli podat speciální lék dovezený z Norska.

18. září

Devětadvacetiletý muž z Veselí nad Moravou, týden hospitalizovaný v kyjovské nemocnici, podlehl otravě metylalkoholem.

20. září

Dva nové pacienty přijaly v souvislosti s metanolem jihomoravské nemocnice. Zatímco u jednašedesátiletého muže, který se opil vodkou a slivovicí v Boskovicích, se lehká otrava potvrdila, v případě muže hospitalizovaného ve Fakultní nemocnici Brno ji testy vyloučily.

21. září

Moravskoslezská policie obvinila v souvislosti s otravami alkoholem dalších sedm lidí. V kraji už jich je 23 a 11 ve vazbě. Ve vyšetřování výrazně pokročili zlínští kriminalisté, když při zátahu v centru Opavy zabavili přes šest tisíc litrů podezřelé tekutiny. Policie stále čeká na výsledky expertiz.

22. září

Další dvě ženy se otrávily metanolem – ve Zlíně a v Kroměříži. Pacientky skončily s těžkou otravou v nemocnicích.

24. září

Policie oznámila na tiskové konferenci v Praze, že odhalila původce metylalkoholové aféry. Celkem do oběhu uvedli asi 15 tun alkoholu, 5 tun dosud z černého trhu nezmizelo. Dvěma šéfům gangu hrozí 12–20 let odnětí svobody, případně i výjimečný trest.

26. září

Večerka na sídlišti Jižní Svahy, kde policisté zadrželi první závadný alkohol ve městě, končí. Radnice dala provozovateli výpověď.

27. září

Skončila prohibice, alkohol vyrobený před 1. lednem 2012 se vrací do prodejní sítě. Ostatní lihoviny potřebují nový kolek a tzv. rodný list – tedy doklad původu.

29. září

Policie rozbila metanolovou síť. V Karlovarském kraji a na Moravě zatkla celkem čtyři lidi. Skupina byla napojena na distributora z východu republiky, kterého už policisté stíhají. Na otravu metanolem zatím v Česku zemřelo 26 lidí.

3. října

Zlín spouští bezplatné testování alkoholu. Zatím jen na tři dny.

16. října

V nelegálním skladu společnosti Verdana, která je výhradním distributorem Likérky Drak, se našly lahve tuzemáku s mimořádně vysokou koncentrací metanolu. Nebezpečná látka tvořila plnou polovinu obsahu. Kontrola Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) zajistila celkem 7 600 lahví. Podle odborníků by takové množství tuzemáku s tak vysokou koncentrací metanolu mohlo zabít tisíce lidí.

17. října

Policie zadržela jednatele Likérky Drak Pavla Čanigu a vyhlásila celostátní pátrání po jednateli distribuční firmy Verdana Robertu Sedlaříkovi.

19. října

Metanol si vyžádal už třicátou oběť. V brněnské fakultní nemocnici zemřel šestašedesátiletý muž ze Šlapanic na Brněnsku.

25. října

V rukou policie skončil zlínský podnikatel Radek Březina, kterého zatkla zásahová jednotka v hotelu Lázně Kostelec. Podle zjištění reportérů České televize patřil Březina mezi vlivné postavy obchodu s lihem na východě republiky.

29. října

Policie zveřejnila informaci o tom, že zorganizovala masivní zátah na lihovou mafii. Tři stovky policistů udeřily v jeden čas na 22 místech po celé republice. Podařilo se tak zatknout špičky černého trhu s lihem.

31. října

SZPI odhalila další nebezpečný alkohol. Celkem SZPI v rámci mimořádných kontrol 29 489 prodejních míst odebrala 682 vzorků k laboratorní analýze. Ta prokázala nevyhovující parametry bezpečnosti a jakosti u 37 lihovin. Vysoce toxických vzorků našla inspekce sedm.

26. listopadu

Na jižní Moravě zemřel na otravu metanolem další člověk. Muže středního věku přijala nemocnice v kritickém stavu.

28. listopadu

Policisté odhalili další prodejce nebezpečného alkoholu - třicetiletého muže z Prostějovska a ženu středního věku z Brna.

12. prosince

Zlínský státní zástupce Roman Kafka potvrdil, že v kauze Metyl by brzy měly padnout první obžaloby na zhruba 15 lidí na nižších stupních pyramidy, hlavně koncové prodejce, stánkaře, ale i distributory. Zároveň se žalobci rozhodli, že všechny další oběti, které by si metanol případně vyžádal po Novém roce, nebudou součástí obřího procesu, který se bude v kauze konat.

ROK 2013

3. května

Policie obvinila jednatele Likérky Drak Pavla Čanigu z krácení daní a znečištění čistírny odpadních vod v Bystřici pod Hostýnem. Hrozí mu až osmileté vězení. Chvalčovská likérka se do centra pozornosti dostala na podzim 2012, když se v jejích lahvích tuzemáku a vodky objevil jedovatý metanol. V souvislosti s touto aférou ale Čaniga obviněný není.

Konec května

Policie zajistila na třech místech České republiky milion litrů lihu. ČT se povedlo zjistit, že ze skladování nezdaněného lihu je podezřelý podnikatel Březina.

16. srpna

Ve Zlíně vrcholí přípravy na kauzu roku - možná už v listopadu by mohl začít soudní proces s hlavními aktéry metanolové kauzy.

Rok od vypuknutí metanovlé kauzy jako téma UVR (zdroj: ČT24)