Inspekce zavřela Penny Market v Letovicích. Našla v něm myši

Letovice - Státní zemědělská a potravinářská inspekce v úterý uzavřela prodejnu Penny Market v Letovicích na Blanensku kvůli rozsáhlému porušení hygienických předpisů. Při kontrole inspektoři našli stopy výskytu hlodavců na prodejní ploše, v zázemí byly dokonce živé myši i s mláďaty. Prodejna zůstává zavřená i dnes. Inspekce s provozovatelem zahájila správní řízení.

Inspektoři našli trus na regálech mezi potravinami, v zázemí se nacházelo vyřazené zboží, které bylo ohlodané. Ve zboží, které bylo určené k likvidaci, tedy oblečení, botách a drogistickém zboží, našli inspektoři dokonce myší hnízdo. „Na některých místech provozovny se rovněž šířil zápach charakteristický pro výskyt hlodavců,“ doplnil mluvčí inspekce Pavel Kopřiva.

Inspekce ihned nařídila prodejnu zavřít a zakázala uvádět potraviny do oběhu. Provozovatel musí odstranit veškeré zjištěné nedostatky a přijmout opatření k vyhubení škůdců.

Letos Státní zemědělská a potravinářská inspekce zavřela kvůli výskytu hlodavců už více než desítku prodejen, byly mezi nimi večerky i supermarkety. Hlodavci představují zdravotní riziko, mohou totiž přenášet závažná onemocnění.

Telefonát s mluvčím SZPI Pavlem Kopřivou v UVR plus (zdroj: ČT24)
Záběry SZPI z kontroly letovického Penny Marketu (zdroj: ČT24)