Jak vykastrovat želvu nebo zašít leguána? I to musí budoucí veterináři zvládat

Brno – Agamy, činčily a další exotické mazlíčky si pořizuje stále více lidí. Jak zvládnout operaci nebo léčbu těchto neobvyklých zvířat se učí studenti veterinárního lékařství z celého světa na brněnské Letní škole exotické medicíny a chirurgie.

Samici leguána zeleného si Michal Dračka z Brna pořídil už přes osmi lety. Přestože se Žofka, jak metrovému leguánovi říká, těší dobrému zdraví, ani ona se v minulosti nevyhnula návštěvě veterináře. „Museli jsme na kliniku několikrát, nejvážnější byla zlomenina nohy a falešná březost, kvůli kterým musela na operaci,“ popsal chovatel.

A dodává, že vůbec nepřemýšlel o tom, že by zvíře nechal trpět nebo utratit. „S odstupem času vám to zvíře přiroste k srdci stejně jako pes nebo kočka. Pak už člověk neváhá a investuje do veterinární péče Není to tak dramatická částka,“ vysvětloval Dračka.

Lidí, kteří si jako domácího mazlíčka pořídí exotické zvířem v posledních letech přibývá. „Lidé dříve nebo později na nějaký problém narazí a přijdou se zvířetem na kliniku. Je naším úkolem na to studenty připravit,“ vysvětlil přednosta Kliniky chorob ptáků, plazů a drobných savců Zdeněk Knotek, proč Veterinární a farmaceutická univerzita v Brně zařadila podobor do povinných osnov výuky.

Hovoří přednosta Kliniky chorob ptáků, plazů a drobných savců Zdeněk Knotek (zdroj: ČT24)

„Já si myslím, že veterinární vzdělávání v oblasti exotických zvířat je velice důležité, protože klientela, která má doma exotického mazlíčka, narůstá. Je důležité, aby o nich veterinární lékaři měli přehled,“ potvrdil student posledního ročníku veterinárního lékařství.

Pro ty, kteří na své domácí univerzitě tuto možnost nemají, pořádají na brněnské veterině už jedenáctým rokem letní školu. Zájem studentů je každoročně obrovský, řada zahraničních univerzit totiž kurzy zaměřené na léčbu exotických plazů, ptáků nebo drobných savců vůbec nemá. Školy se tak účastní 26 budoucích veterinářů z Velké Británie, Nizozemí, Dánska, Rakouska, Polska nebo Malty.

Během pětidenního pobytu se studenti naučí, jak s konkrétním druhem exotického zvířete manipulovat, jak mu odebrat krev nebo podat léky. Zvládnout museli i náročnější úkoly – například už zmíněnou kastraci želvy a ošetření leguána.

„To, že se tomuto podoboru trochu více věnoval, pro studenta určitě znamená, že snadno najde svoje místo na dnešním veterinárním trhu, kde je určitá konkurence. Kliniky, které mají ve svých řadách někoho, kdo je schopný se o exotická zvířata postarat, zvyšují svoji nabídku,“ myslí si Knotek. Dodal, že v posledních letech počet chovatelů exotických zvířat stoupá.