Let balónem je vášeň i adrenalin, říkají balonáři

Tišnov – Tišnov se dnes ráno stal šestým městem, z jehož náměstí vzlétl horkovzdušný balón na podporu projektu 100 startů. Sto balónů postupně vzlétne se sta náměstí měst v České republice. Projekt chce lidem připomenout, že většina aviatiků bere létání jako svou vášeň, a ne jen jako zdroj obživy.

„Projekt 100 startů vznikl letos. Chceme oživit balónové létání a připomenout lidem, že není jen komerční záležitostí, ale především radostí a koníčkem pro mnoho pilotů. Sto měst snad nebude konečné číslo, ale doufáme, že projekt bude pokračovat i dál,“ řekl aviatik a spoluautor projektu Tomáš Habán.

NO COMMENT: Let balónem z tišnovského náměstí (zdroj: ČT24)

V příštích dnech balonáři odstartují ještě z Uherského Hradiště nebo Boskovic. „V letošním roce už sto startů nestihneme, ale budeme pokračovat i příští rok,“ doplnil Habán.

Divácky velice atraktivní starty z náměstí prověří připravenost aviatiků. „Starty z náměstí jsou těžší kvůli nedostatku místa. Z toho důvodu jsme třeba museli zrušit plánovanou akci v Kladně. Navíc ke startu je potřeba více lidí, aby udrželi balón ve vyhrazeném prostoru a také zajistili větší zátěž pro rychlejší start,“ uzavřel Habán.

Na jižní Moravě se do projektu zapojilo jedenáct provozovatelů vyhlídkových balónů, ve Zlínském kraji čtyři. Seznam aviatiků a kontakty můžete nalézt zde.

Komerční let balónem stojí v rozmezí od čtyř do pěti tisíc korun za jednu osobu. Horkovzdušný balón i jeho koš vydrží přibližně pět set až šest set letových hodin a celý komplet stojí jeden až 1,5 milionu korun.

Letu se zúčastnil i starosta Tišnova Jan Schneider (ČSSD). „Myšlenka podpory balónového létání mě zaujala. Určitě má pro náš region potenciál z hlediska podpory cestovního ruchu. Okolní krajina je při pohledu z výšky opravdu krásná a létání je způsob, jak ji představit ostatním lidem. Od dobrodružného vzletu z tišnovského náměstí až po přistání u hradu Veveří to byl velice příjemný zážitek,“ řekl Schneider.