Ze Soluně až do Velehradu. Cyklisté se vydali po stopách Cyrila a Metoděje

Velehrad (Uherskohradišťsko) – Na konci téměř dva tisíce kilometrů dlouhé cesty jsou čeští cyklisté, kteří se vydali z řecké Soluně do Velehradu. Na poutní místo dorazí ve čtvrtek v předvečer cyrilometodějských oslav. Cyklopouť je jednou z řady akcí, kterými si lidé připomínají 1150. výročí příchodu svatých Cyrila a Metoděje na Velkou Moravu.

Do Soluně odjela skupina cyklistů v polovině června autobusem. Po cestě do Soluně navštívili poutníci Ohrid v Makedonii, který se na přelomu 9. a 10. století stal útočištěm žáků Cyrila a Metoděje vyhnaných z Velkomoravské říše.

Z rodiště věrozvěstů vyrazili poutníci na kolech 19. června. Třicet věřících projede na kole stejnou trasu, jakou v roce 863 šli na Velkou Moravu slovanští věrozvěsti Cyril a Metoděj. Zastavili se ve městech Bělehrad, Pecs nebo Zalavar.

Věřící s sebou vezou také ikonu, kterou namalovali soluňští studenti a věnovali ji velehradské bazilice. Ikona tam bude umístěna natrvalo. Do Velehradu se skupina vrátí 4. července v předvečer hlavních cyrilometodějských oslav.

O životě bratrů ze Soluně a jejich příchodu na Velkou Moravu

Svatí Konstantin (Cyril) a Metoděj jsou známí jako apoštolové Slovanů nebo také slovanští věrozvěstové. V rámci své misie vytvořili na Velké Moravě písmo hlaholici a prosadili staroslověnštinu jako bohoslužebný jazyk.

Svatý Konstantin (zvaný Filosof) se narodil roku 827 v Soluni, zemřel 14. února 869 v Římě. Mladší z obou bratrů byl profesorem filosofie v Konstantinopoli, roku 855 vstoupil do kláštera. Byl pouze mnichem, ačkoliv celý středověk byli oba bratři považováni za biskupy. Znovu vstoupil do kláštera před svou smrtí v Římě, kde přijal řeholní jméno Cyril, pod nímž je známější.

Svatý Metoděj se narodil roku 813 v Soluni, zemřel 6. dubna 885 na Moravě. Jeho křestní jméno bylo Michal. Zpočátku byl byzantským státním úředníkem, pak se stal mnichem a přijal jméno Metoděj. Stal se diakonem a nakonec prvním moravsko-panonským arcibiskupem.

Až do poloviny 19. století byli svatí Cyril a Metoděj běžně označováni staročeskými jmény Crha a Strachota. Crha vzniklo z Cyril, Strachota špatným překladem řeckého Methodios. Jméno bylo mylně přikloněno k latinskému metus („strach“) a přeloženo.

Papež Jan Pavel II. bratry v roce 1980 prohlásil spolupatrony Evropy, navíc jsou i hlavními patrony Moravy. Česko i Slovensko slaví svátek Cyrila a Metoděje 5. července, stejně tak římští katolíci v některých zemích. Toto datum, ačkoliv nemá zřejmou souvislost s životem Cyrila a Metoděje ani s cyrilometodějstvím obecně, se od té doby začalo používat v Čechách, na Moravě, v Chorvatsku a nakonec i na Slovensku.

Slovanské pravoslavné církve mají vlastní den oslavy svatých Cyrila a Metoděje, kterým je 11. květen podle pravoslavného kalendáře (24. květen dle občanského kalendáře), kdy podle tradice Cyril a Metoděj ze Soluně na Velkou Moravu přišli. Historicky doloženo je pouze to, že se tak stalo na jaře roku 863.

(zdroj: Wikipedie)

Letošní oslavy na Velehradě budou výjimečné

Dny lidí dobré vůle na Velehradě jsou jednou z největších církevních událostí v zemi. Letošní program bude výjimečný, na Velehradě vyvrcholí oslavy 1150. výročí příchodu věrozvěstů Cyrila a Metoděje na Velkou Moravu. Organizátoři očekávají, že během čtvrtku a pátku na Velehrad zavítá zhruba padesát tisíc poutníků, tedy dvakrát tolik než jindy.

Plánek Velehradu v průběhu oslav
Zdroj: ČT24/Dny lidí dobré vůle

Zítřejší zahajovací den Dnů lidí dobré vůle nabídne řadu seminářů, kurzů a diskuzí. Poutníci se mohou těšit například na fotografický workshop nebo sportovní soutěže. Po celou dobu slavností mohou návštěvníci zavítat na výstavu Cyril, Metoděj a Veligrad, která se koná v Archeoskanzenu Modrá u Velehradu. Právě tam se bude ve čtvrtek o půl desáté večer promítat dokudrama Cyril a Metoděj – Apoštolové Slovanů.

Čtvrteční dobročinný koncert přivítá v půl osmé večer na hlavním pódiu před bazilikou řadu hudebníků. Mezi hosty patří například Jiří Pavlica s Hradišťanem, zlínská Filharmonie Bohuslava Martinů či italský barytonista Franco Vassallo. Úlohy moderátorů večera se ujmou Pavel Kříž a Barbora Černošková. Koncert v přímém přenosu odvysílá Česká televize a Český rozhlas 1 - Radiožurnál. Výtěžek ze vstupného poputuje hned na tři dobročinné projekty.

Hradišťan
Zdroj: ČT24/Festival Porta

Čtvrteční program zakončí mše svatá hodinu před půlnocí v bazilice Nanebevzetí Panny Marie a svatého Cyrila a Metoděje. Další den slavností zahájí opět mše, tentokrát již v šest hodin ráno. Hlavní duchovní program ale vyvrcholí poutní mší v půl jedenácté. Přímé přenosy opět nabídne Česká televize a Český rozhlas, tentokrát na stanici Praha. Na slavnostní mši míří desítky tisíc lidí. Organizátoři jsou připraveni zvládnout i padesát tisíc poutníků. Poutní mši svatou bude sloužit papežský legát a arcibiskup záhřebský, kardinál Josip Bozanić. Odpoledne se poutníci mohou těšit například na koncert Hradní stráže, který rozezní nádvoří před bazilikou dvě hodiny po poledni.

Poutníci na kolech se dočkají hlídané úložny kol

Informace o dopravě najdou lidé na webových stránkách Dnů lidí dobré vůle, přičemž mírně se mění pravidla parkování ve čtvrtek a v pátek. Letos organizátoři věnovali zvýšenou pozornost především cyklistům. V zahradách za velehradským gymnáziem bude po dobu duchovních oslav improvizovaná úložna kol, jež zůstane pod nepřetržitým dohledem.

Velehrad již brzy přivítá desítky tisíc poutníků
Zdroj: Němec Zdeněk/ČTK

Na nápor návštěvníků se připravují také policisté Zlínského kraje, kteří budou mít přímo v místě oslav k dispozici i detašované pracoviště, jež zájemcům poskytne nejen informace, ale také pomoc v případě nenadálých situací. „Do akce nasadíme vrtulník nebo kamery s nočním viděním,“ uvedl vedoucí odboru cizinecké policie Zlínského kraje Rostislav Neubauer.

Aktuální informace o parkování, průjezdnosti silnic a dopravě poskytují policisté také na informační lince 601 569 036. Servis funguje ve čtvrtek od 15:00 do 23:00 a následující den už od 5:00 do 13:00.

Krojovaní účastníci poutní mše svaté mohou v pátek využít k převlékání třídu v budově základní školy na Velehradě. Podle pořadatelů je pro ně na nádvoří před bazilikou vyčleněn speciální sektor číslo čtyři v blízkosti podia. Kromě ubytovacích kapacit vyrostlo díky výročním oslavám v blízkosti Velehradu i stanové městečko. Už dnes je nedaleko cyklostezky Tupesy v blízkosti hřbitova rozmístěno asi padesát stanů.

Přípravy na Dny lidí dobré vůle v Událostech v regionech (zdroj: ČT24)