Kariéra bez bariér: Projekt vrací zdravotně postižené zpátky do práce

Jižní Morava – Lidem se zdravotním postižením se na jižní Moravě daří díky projektu úřadů práce snadněji najít práci. Jedním z cílů projektu je do roku 2014 vytvořit 150 pracovních míst pro ty, kteří jsou na trhu práce v nevýhodě. Spokojení jsou i zaměstnavatelé – od úřadu práce získají na vytvoření pracovního místa pro handicapované příspěvek.

Hodonínskému spinning centru Josefa Kropáče se příliš nevedlo – podnik nevydělával ani na náklady a tak zvažoval, že ho dokonce zavře. Pomyslná záchrana pro něj přišla právě v podobě nabídky využít projekt Kariéra bez bariér. Díky podpoře z úřadu práce vytvořil pracovní místa pro tři zdravotně postižené zaměstnance.

Teď se společně snaží centrum postavit znovu na nohy. „Je to trošku těžší, protože to není práce se zdravými lidmi, ale učíme se navzájem komunikovat. Někdy je potřeba vycházet obrovsky vstříc, sem tam kluky poslat domů, ale funguje to. Zvykají si na to i klienti, kteří sem chodí,“ řekl Kropáč.

Před třičtvrtě rokem našel ve spinning centru práci vystudovaný psycholog Jan Konečný. Nedávno zjistil, že má Parkinsonovu chorobu. „Mám na starosti především manažerské věci, řídím kluky, objednávám zboží a starám se o klienty,“ popsal náplň svojí práce.

Psycholog Jan Konečný (zdroj: ČT24)

O dva měsíce později v týmu přibyl Patrik Šimeček. Vyučený truhlář trpí po úraze epilepsií. Původní profesi proto musel pověsit takříkajíc na hřebík. „Zajišťuju běžný úklid, vysávání, utírání prachu a nádobí,“ popsal mladík.

Teprve před dvěma týdny přišel jako posila Marek Salajka. Už v šesti letech přišel při nehodě o obě nohy. Pro spinningové centrum se stará o webové stránky. „Snažím se je oživit, aby byly v pohybu a lidé si jich všímali,“ vysvětlil Salajka.

Na plat všech tří zaměstnanců přispívá hodonínskému podnikateli úřad práce - v rozmezí od deseti do devatenácti tisíc korun.

Pro handicapované je stále snazší najít práci

Podle neziskových organizací se situace na pracovním trhu pro postižené stále zlepšuje. Paradoxně pomohla ekonomická krize, protože díky příspěvku na vytvoření pracovního místa pro handicapované se vyplatí je zaměstnat. „Firma může ušetřit až 270 tisíc korun ročně, pokud dá práci člověku se zdravotním postižením,“ uvedla Hana Potměšilová, ředitelka Nadačního fondu pro podporu zaměstnávání osob se zdravotním postižením.

Povinnost zaměstnávat zdravotně postižené má v Česku každá společnost nad 25 pracovníků a instituce, které jsou organizační složkou státu. Handicapovaní by měli tvořit nejméně čtyři procenta zaměstnanců.

Pokud tento povinný podíl nesplní má možnost zvolit ještě náhradní plnění: odebrat výrobky či služby od zaměstnavatelů s více než polovinou zaměstnanců se zdravotním postižením, nebo takové firmě zadat zakázku nebo odvést do státního rozpočtu 2,5 průměrné mzdy za každou nezaměstnanou osobu se zdravotním postižením.

(zdroj: www.nahradni-plneni-2013.cz)

Ve Fakultní nemocnici Brno našli práci i lékaři se zdravotním postižením

Brněnská fakultní nemocnice patří mezi největší zaměstnavatele mezi zdravotnickými zařízeními v kraji. Má zhruba 5,5 tisíce zaměstnanců, 122 z nich trpím nějakým zdravotním postižením. Jedním z nich je i Stanislav Boldi. O čistotu a úklid okolí nemocnice se stará už čtrnáct let. „Jsem moc rád, že mám v dnešní době práci. Vím, že mám štěstí, protože kolem sebe mám i mladší lidi, kteří práci sehnat nemohou, ale pracovat by chtěli,“ popsal muž, který špatně slyší a má problémy se zády.

Práci v nemocnici nenašli jen techničtí pracovníci, dělníci, ale také zdravotní sestry a lékaři. Těch je ale vůbec nejméně ze všech - lékařská práce je totiž hodně náročná a lidem se zdravotním postižením se zvládá jen obtížně.

S prací handicapovaných je velmi spokojené i vedení nemocnice. „Musím říct, že s nimi máme ty nejlepší zkušenosti. Váží si práce více než zcela zdraví lidé. Za posledních několik let jsme neměli žádný problém co se týče jejich pracovních schopností nebo plnění úkolů,“ potvrdil ředitel nemocnice Roman Kraus.

Téma zaměstnávání hendikepovaných v UvR (zdroj: ČT24)

Aby nemocnice naplnila kvótu čtyř procent zaměstnanců se zdravotním postižením, využívá i možnost náhradního plnění - obchodováním s firmami, které lidi s handicapem zaměstnávají, podporuje existenci další stovky pracovních míst.

Velké společnosti často nakupují výrobky třeba z chráněných dílen. Jednou z nich je i brněnský Hapateliér, který zaměstnává čtyři těžce zrakově postižené zaměstnance. V dílně, kam chodí jen na dopoledne, vyrábí věci z proutí, keramiku, batikované látky nebo slepotisková přání. O jejich výrobky nejčastěji mají zájem nadnárodní korporace.

Projekt Kariéra bez bariér spustil Jihomoravský kraj díky dotaci z Evropského sociálního fondu v listopadu 2011. Projekt má pomoct najít práci 800 klientů – primárně těm se zdravotním postižením, zapojit se ale mohou i nezaměstnaní starší padesáti let (max. 250 lidí). Úřady práce lidem zaplatí rekvalifikační školení, zajistí praxi a poradenství, a v neposlední řadě také pomohou najít vhodné pracovní místo. Jihomoravský kraj na podporu práce zdravotně postižených získal bezmála 76 milionů korun.