Zlínský soud zamítl žádost Masláka o propuštění z vazby

Zlín – Druhým dnem pokračovalo hlavní líčení s vyděračským gangem, v jehož čele stojí Slovák Miroslav Maslák. Maslák a jeho komplici podle obžaloby vydírali a vyhrožovali podnikatelům na Zlínsku a Vsetínsku. Jednání opět provázela mimořádná bezpečnostní opatření, v budově soudu i v její těsné blízkosti se pohybovaly  desítky těžkooděnců a policistů se psy. Soud dopoledne zamítl Maslákovu žádost o propuštění z vazby.

Ve srovnání s včerejšími obstrukcemi pokračovalo dnešní hlavní líčení nečekaně klidně. Maslák po celou dobu jednání nepřerušoval, využil ale příležitosti k přednesení několika stížností a žádostí. Žádal například o bezplatnou obhajobu, to ale soudce odmítl. Soud nesouhlasil také s tím, že je ve věci podjatý.

Stejně dopadla i Maslákova žádost o propuštění z vazby. Svoji roli pravděpodobně sehrálo vedle nebezpečnosti Masláka také velké riziko, že ze země uteče. Přesně to totiž udělal, když ho během trestního stíhání na Slovensku kvůli mezeře v zákoně museli pustit z vazby. Okamžitě se přesunul i se svými dvěma komplici na východ Moravy. Založil firmu vymáhající dluhy s názvem Final Solution (česky Konečné řešení).

Organizovaná skupina na východní Moravě vydírala a vyhrožovala 25 lidem, především majitelům heren, diskoték nebo firem. „Útoky na majetek poškozených způsobili obvinění škodu ve výši nejméně 1 250 000 korun, vyděračskými praktikami chtěli dosáhnout zaplacení částky více než 12,5 milionu korun. Na území Česka působili asi od jara do listopadu 2012 poté, co tři z nich přešli na naše území ze Slovenska, kde jsou stíháni pro obdobné skutky,“ vysvětlil státní zástupce Roman Kafka.

Obžalovaní

Miroslav Maslák – 33letý šéf vyděračského gangu, patří mezi významné osoby slovenského podsvětí. Obžalovaný je z vydírání, porušování domovní svobody, nedovoleného ozbrojování a šíření poplašné zprávy

Tomáš Ďuriš – 29letý Slovák, stejně jako Maslák je obžalovaný z vydírání, porušování domovní svobody, nedovoleného ozbrojování a šíření poplašné zprávy

Vladimír Haviar - 29letý Slovák byl obžalován ze stejných činů jako Maslák a Ďuriš, tedy z vydírání, porušování domovní svobody, nedovoleného ozbrojování a šíření poplašné zprávy

Radovan Helis - 33letý muž ze Vsetína se podle obžaloby dopustil vydírání a šíření poplašné zprávy

Jan Surý – 41letý muž z Hošťálkové na Vsetínsku čelí obžalobě z vydírání

Mužům s výjimkou Surého hrozí pět až dvanáct let vězení. Jednačtyřicetiletý Surý může být potrestán maximálně osmi lety vězení. Slovákům navíc hrozí v případě uznání viny vyhoštění z Česka.

Hlavní líčení bude pokračovat minimálně další tři dny. Soud vyslechne všechny poškozené a přehraje všechny několikahodinové odposlechy.

Miroslav Maslák se svým obhájcem
Zdroj: ČT24/ČT Brno

186 tisíc korun - přibližný účet za jeden den policejních manévrů

Zlínský soud už druhý den zažíval nebývalá bezpečnostní opatření. Podle policistů jsou ale na místě - projednávání Maslákova případu vyhodnotili vzhledem k jeho minulosti na Slovensku jako rizikové. Maslák je považován za jednu z nejvýznamnějších osob slovenského podsvětí. „Existuje důvodná obava o pokus o útěk nebo o osvobození hlavního obžalovaného,“ zdůvodnila rozsáhlé policejní manévry mluvčí policie Zlínského kraje Jana Macalíková.

S tím ale nesouhlasí Maslákův obhájce. „Opatření nejsou adekvátní. Reagují spíše na pověst, která byla šířena médii,“ reagoval advokát Marek Freund.

Podle policie nejsou náklady na akci nijak závratné. „Všichni policisté jsou nasazeni z běžného výkonu služby,“ vysvětlila Macalíková. ČT se přesto alespoň přibližné náklady rozhodla spočítat. V akci je přibližně 50 ozbrojených policistů a to od šesti ráno do 15 hodin odpoledne - za jejich nasazení musí policie zaplatit okolo 135 tisíc korun. Dalších 51 tisíc korun stojí dvě hodiny letu policejního vrtulníku. Za zabezpečení jediného dne soudního líčení tak policie utratí zhruba 186 tisíc korun.

Mluvčí policie Jana Macalíková o bezpečnostních opatřeních (zdroj: ČT24)

Zastrašování a vydírání se údajně dopouštěl i na Slovensku, kde čelí také řadě obvinění. Pokud bude postaven před soud, může dostat až výjimečný trest.

První den hlavního líčení se nesl ve znamení obstrukcí. Maslák během líčení opakovaně vyrušoval. Soudci nakonec došla trpělivost a nechal ho hned dvakrát z místnosti vyvést. Další obžalovaný Vladimír Haviar se zase omlouval na zdravotní indispozici a ze soudní síně vybíhal kvůli údajné nevolnosti. I jeho soudce nakonec z jednání vyloučil.