Brněnská hvězdárna instaluje hybridní planetárium

Brno - Brněnská hvězdárna na Kraví hoře je v poločasu své modernizace. Už v listopadu nabídne návštěvníkům takzvané hybridní planetárium - unikátní technologii, která dokáže zobrazit dokonalou iluzi vesmíru. Brno tak získá nejmodernější hvězdárnu ve střední Evropě.

Hlavní sál hvězdárny, který je největším lákadlem pro návštěvníky, je teď úplně prázdný. „Právě se nacházíme v situaci, která se jen tak nebude opakovat. Poprvé po dvaceti letech je tato místnost úplně prázdná, odstrojená. Ale už od zítřka se začne opět plnit vybavením, snad na dalších dvacet let,“ řekl ředitel brněnské hvězdárny Jiří Dušek.

Takzvané „digitárium“ zkombinuje analogovou a digitální technologii. Digitální projektory na plátně v kupoli o průměru 17 metrů vytvoří celistvý obraz, analogový na něj promítne dokonalou iluzi hvězdné oblohy.

„S oblibou říkám, že výsledek bude vypadat mnohem líp než skutečná obloha. Opravdu je to velmi krásné,“ pousmál se Dušek. Podle něj díky novému systému bude možné zobrazit na plátně jakékoliv myslitelné místo ve vesmíru, nahlédnou do milionkrát zvětšeného mikrokosmu nebo navštívit fantastické světy.

Ředitel hvězdárny Jiří Dušek o modernizaci planetária (zdroj: ČT24)

Projekční plochu hvězdárně dodala americká firma, speciální projektor vyrobili v Japonsku a spousta dalších systémů pochází z Francie. Celá modernizace bude stát bezmála 50 milionů korun. Podle Jiřího Duška téměř celou částku zaplatí dotace od ministerstva školství, zbytek doplatí město.

Zmodernizovaná část hvězdárny by se měla návštěvníkům otevřít na přelomu září a října tohoto roku. Provoz je v těchto dnech omezený, nicméně do ostatních prostor mimo hlavní sál se návštěvníci dostanou. „Stále nabízíme pořady pro školy a veřejnost,“ dodal Jiří Dušek.

Zrekonstruovaná hvězdárna přilákala davy lidí

Brněnské hvězdárně se po velké rekonstrukci v letech 2011 až 2012 daří na výbornou. V loňském roce podle Duška zaznamenala rekordních 126 tisíc návštěvníků. „Vycházíme teď velmi dobře také ekonomicky,“ sdělil Dušek. Pozitivně vidí i výhledy do budoucna.

„Systém, který zde právě instalujeme, je natolik úžasný a pro veřejnost zajímavý, že díky němu v příštím roce snad překonáme i dosavadní rekordy v návštěvnosti. Je to věc, která nemá ve střední Evropě obdoby,“ zdůraznil ředitel instituce.