Koupaliště o víkendu sezonu nezahájí. Čekají na lepší počasí

Jižní a východní Morava - Před měsícem provozovatelé koupališť pilně opravovali a připravovali své nádrže a bazény na letní sezonu. Tehdy doufali, že by mohli dodržet nepsanou tradici a otevřít na začátku června. Dnes už ví, že to nebude pravda. O víkendu by vzhledem k chladnému počasí do venkovních plováren zavítal málokdo. Otevření koupališť se tak odkládá na neurčito.

Na konci dubna plánovali otevření už tento víkend i na Kraví hoře v Brně. Teď už tam je sice většina prací hotová a voda napuštěná v bazénech, s otevřením o tomto víkendu ale ředitel areálu Evžen Hrubeš nepočítá. „Voda nás netrápí, ta je nachystaná. Má necelých sedmnáct stupňů, ale neohříváme ji, protože by nebylo pro koho. Doděláváme tak poslední drobnosti a čekáme na lepší počasí,“ popsal současný stav na Kraví hoře Hrubeš.

Otevřít hned zkraje června se podaří jen jednou za pět let

Ve Vyškově jsou zdánlivě pozadu, pracovníci koupaliště se teprve pustili do oprav vypuštěných nádrží. Ani tady vzhledem k počasí ale nemají proč spěchat. „Zahájení sezony se nám podaří na začátku června tak jednou za pět let. Vždy je to kvůli nepřízni počasí,“ vysvětlila hlavní pokladní Aquaparku Vyškov Ludmila Bárková.

Za pravdu dává paní Bárkové i letmý pohled na meteorologické statistiky. Za posledních 10 let se teploty nad vytoužených 25 stupňů Celsia vyšplhaly jen třikrát. Konec května a začátek června je navíc většinou ve znamení přeháněk a deště.

Otevřít o víkendu měla i městská koupaliště ve Zlíně. I tam se ale termín odsouvá na neurčito. Přímo ve městě se tak lidé mohou venku osvěžit jen v městských lázních. Koupání je navíc jen pro skutečné otužilce. Voda má pouhých patnáct stupňů Celsia.

Na Dobráku letos neotevřou vůbec. Kvůli rekonstrukci

Zatímco většina provozovatelů se bojí ztrát v řádu dní, jedno z největších koupališť v Brně v ulici Dobrovského se bude muset obejít bez tržeb za celý rok. Letos projde celkovou rekonstrukcí, která v první etapě spolkne zhruba 40 milionů korun a vynutí si celosezónní uzavření areálu. „Všechno by mělo být hotovo už před začátkem příští sezony. Letos je tu v provozu jen funpark, kde jsou trampolíny, přelézačky, hračky nebo vláček pro děti,“ popsal asistent jednatele Tomáš Galatík rekonstrukci takzvaného Dobráku, kterou si vyžádal padesátiletý provoz.