Brněnské teplárny kvůli chladnému počasí obnovily dodávky tepla

Brno – Citelné ochlazení posledních dní přinutilo lidi znovu začít topit. Průměrná denní venkovní teplota poklesla pod třináct stupňů, na několika místech v zemi teploty dokonce klesly pod nulu. Ani v následujících dnech se nemá oteplit. Brněnské teplárny proto dnes ráno znovu rozehřály radiátory. Ovocnáře ani vinaře ale zatím chladné počasí výrazněji netrápí.

„Protože ani další prognózy meteorologů až do úterý 28. května nejsou příznivé a nelze očekávat oteplení, zprovozníme tepelné zdroje a obnovíme dodávku tepla,“ upřesnil provozní ředitel Tepláren Brno Igor Šesták. Zimní topnou sezónu přitom teplárny letos ukončily 24. dubna – nejdříve za poslední tři roky.

Zemědělce ale zatím ochlazení nijak výrazněji netrápí. Přízemní mrazíky nezasáhly ovocné stromy, protože jejich větve jsou dostatečně vysoko. Třeba milovníci slivovice se tak o úrodu bát nemusí.

Trpí ale vinná réva. Kvůli chladnému počasí neroste tak rychle, jak by měla, a proto se na ní množí roztoči, kteří způsobují kadeřavost. Vinaři proto musí révu proti roztočům ošetřit.