Na náměstí ve Štípě se po rekonstrukci vrací život

Štípa - Náměstí ve Štípě před nejvyhledávanějším poutním místem na Zlínsku je konečně dokončené. Stavební práce trvaly téměř rok a zatím si vyžádaly investici ve výši zhruba dvaceti milionů korun. Obyvatelé Štípy díky tomu získali důstojný prostor pro konání nejrůznějších akcí, rekonstrukce má však velký význam především pro věřící a poutní chrám.

Centru Štípy dominuje poutní kostel Nanebevzetí Panny Marie s komplexem klášterních budov. V těsné blízkosti významného poutního místa ještě loni denně projížděly stovky aut. Když věřící vycházeli po obřadu ven, vstupovali takřka rovnou na silnici. Hustý provoz navíc začal narušovat statiku historické stavby.

„Když projel trambus nebo jiné veliké auto, autobus, tak bylo cítit, že se okna třepou,“ popsal farář František Sedláček.

Další obavy měli obyvatelé z nebezpečné křižovatky poblíž kostela. Všechny tyto problémy měla plánovaná přestavba odstranit. Hlavní tah na zlínskou zoo se díky rekonstrukci posunul od kostela blíž k bytovým domům.

„Je to určitě bezpečnější i pro děti, i když je tady třeba svatba nebo pouť,“ míní obyvatelka Štípy Alena Andrew.

Nové místo získal pomník padlých - zatímco původně se nacházel u vstupu do kostela, nyní stojí o kus dál obklopen zelení. Dále se počítá například s vybudováním parkoviště před poštou.

Náměstí ve Štípě před slavnostním otevřením po rekonstrukci (zdroj: ČT24)

Přípravné práce na Mariánském náměstí začaly v polovině června 2012. Zlínský kraj ve Štípě zaplatil 16 milionů korun za práce související s přeložením silnice. Město na vybudování chodníků, rozšíření počtu parkovacích míst, instalaci nových laviček nebo odpadkových košů vyčlenilo přes 14 milionů korun.

Poutní kostel Narození Panny Marie ve Štípě
Zdroj: ČT24/zlin.eu

Přestavba náměstí na čas zkomplikovala cestu do Zoo Lešná. Od loňského července až do konce října se tam návštěvníci mohli dostat jedině po objízdné trase přes Kostelec.