ČT: Inspekce znovu uzavřela zlínský Interspar

Zlín - Podruhé během dvou dnů uzavřela Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) Interspar ve Zlíně - Prštném. Důvod zůstává stejný jako v úterý odpoledne - výskyt hlodavců v prostorách obchodního domu. Provozovatel včera prodejnu uklidil a měl zajistit deratizaci objektu. Od rána mohli lidé v prodejně znovu nakupovat. Na podnět zákazníků se ale inspektoři vrátili do Intersparu zpět a našli další místa, svědčící o přítomnosti myší.

Areál ve Zlíně - Prštném, kde sídlí vedle Intersparu i další firmy, zůstal i dnes pro zákazníky uzavřený. Do provozoven se nedostali ani zaměstnanci dalších obchodů, lékárny a kadeřnictví. Prodejna zřejmě zůstane uzavřená nejméně do zítřejšího rána.

Inspektoři včera odpoledne znovu objevili v Intersparu myší exkrementy. Přestože se provozovatel snažil provést deratizaci, pokus o likvidaci myší nebyl úspěšný. Hlodavci si totiž našli únikovou cestu přes garáže a skladovací prostory.

„Inspekce konstatovala, že deratizace a ostatní přijatá opatření nejsou dostatečná, protože na jiných místech prodejny než při předchozí kontrole jsme opět zaznamenali stopy přítomnosti hlodavců a v regálu s oleji dokonce živou vitální myš,“ popsal aktuální problém, který vedl k dnešnímu uzavření prodejny, mluvčí SZPI Pavel Kopřiva.

Inspektoři proto na místě provozovatelům Intersparu zakázali v prostorách prodávat a zároveň nařídili stažení všech potravin, u kterých hrozí riziko kontaminace. I to se bude nadále kontrolovat. Podle Kopřivy je totiž běžné, že SZPI provádí kontrolu provozoven, kde byl uložen zákaz užívání prostor pro přítomnost škůdců s odstupem několika dní, aby bylo možné prověřit účinnost deratizace.

Interspar: Pro řešení děláme maximum

Zástupci Intersparu slíbili, že další kontroly by už měly být bez problémů. „Společnost Spar si uvědomuje závažnost situace a dělá v tuto chvíli maximum pro vyřešení celé problematické věci. Pracujeme na odstranění hygienických nedostatků,“ uvedl mluvčí Spar ČOS Aleš Langr.

Problémy ve velkoprodejně s potravinami nyní odnáší i provozovatelé dalších obchodů v budově. Těm se podle reakcí tato situace samozřejmě nelíbí. Přichází totiž jak o tržby, tak i o důvěru zákazníků.

Myši se v obchodech s potravinami zabydlují často

Myší trus a ohryzané potraviny v obchodech řeší inspektoři poměrně často. Naposledy to v březnu a dubnu postihlo dvě prodejny Penny Marketu. Jak ten karlovarský, tak i domažlický ale otevřeli hned druhý den. Správní řízení s nimi inspekce zatím nezahájila, za okousané potraviny a polotovary jim ale hrozí pokuta v řádech statisíců.

V menších obchodech jsou problémy ještě častější. Třikrát například museli kvůli živým i mrtvým hlodavcům v regálu kontrolovat inspektoři prodejnu potravin v Praze 4. Protože šlo ale o malou prodejnu, navržená pokuta činila pouze 25 tisíc korun.

Problémy s hlodavci mají i města

Přítomnost myší a potkanů netrápí pouze podnikatele, ale i samosprávy. Ve větších městech podle deratizátorů žije stejný počet potkanů jako obyvatel. Také proto, že nejrizikovější období z tohoto pohledu je jaro a podzim, mají větší města už jednu vlnu deratizace za sebou. „Hlodavci většího typu se drží většinou v oblastech, kde můžou žít – to jsou zemědělské objekty nebo kanalizační sítě ve městech. Co se týká myší, neznám místo, kde by nežily,“ vysvětlil deratizátor Vojtěch Zemánek.

Podle deratizátorů tyto hlodavce úplně vyhubit nelze. Navíc je sami lidé často neúmyslně vykrmují. Například tím, že splachují zbytky jídla do záchodů - zásobují tak potravou potkany žijící v kanalizačním systému.

Téma uzavření zlínského Intersparu v UvR (zdroj: ČT24)