Nový web umožňuje obyvatelům lepší přehled o hospodaření obcí a krajů

Jižní a východní Morava - Kolik tisíc v přepočtu na obyvatele dluží obec, ve které žiji? A jak jsou na tom v sousední vesnici? Které město v kraji hospodaří bez dluhů? Má více majetku v přepočtu na obyvatele Brno nebo Zlín? Na podobné otázky, které mohou odhalit kvalitu hospodaření jednotlivých radnic, pomůže odpovědět nový web ministerstva financí nazvaný Monitor.

Na adrese monitor.statnipokladna.cz si může od začátku května každý zkontrolovat, jak je na tom v nejdůležitějších ekonomických ukazatelích jeho obec. Údaje, které byly i dosud dohledatelné na webech jednotlivých radnic, jsou tu pohromadě zpracovány do podoby grafů a anylýz. A navíc umožňují rychlé a snadné srovnávání.

Například během několika kliků lze nastavit srovnání toho, jak hospodaří krajská města Zlín a Brno. Za několik okamžiků tak návštěvník webu zjistí, že výsledek hospodaření obou měst je v plusu. Hned vzápětí si ale v kolonce Závazky může povšimnout, že Brno za každého svého obyvatele dluží necelých 21 tisíc korun a modelový Zlíňan dluží třináct tisícovek.

  • Vývoj rozpočtu Zlína mezi roky 2010–2012 zdroj: Monitor (statnipokladna.cz)
  • Vývoj rozpočtu Brna mezi roky 2010–2012 zdroj: Monitor (statnipokladna.cz)

Kdo dluží a kdo hospodaří v plusu?

Podívat se podrobně na hospodaření své obce a srovnat ho s ostatními může ale opravdu každý. Redakce České televize si pro tyto účely vybralo dvojici Újezd u Brna a Hostějov na Uherskohradišťsku.

Ze srovnání vyplývá, že miniobec Hostějov loni hospodařila s výrazným schodkem. Po rozpočítání by každý z jejich dvaatřiceti obyvatel skončil v minusu více než sedmnáct tisíc korun. Po rozkliknutí lze ale překvapivě dohledat, že nejde o žádnou chronicky zadluženou obec. Rok předtím totiž její saldo bylo kladné.

Při porovnávání lze zjistit, že loňský obrat nastal kvůli nákladům spojeným s položkou Opravy a udržování. Co přesně to znamená, to už ale zjistit nelze. Vysvětluje to však starostka obce Antonie Vaculíková (KDU-ČSL). Obec totiž opravovala náves a střechu budovy obecního úřadu a kulturního domu. To při daňových příjmech na 32 hlav opravdu není jednoduché. „Oprava stála bezmála 600 tisíc korun. To nejsme schopni zafinancovat sami. Žádáme proto o dotace. Ale můžeme žádat jen o takové, kde je dotace alespoň na 60 %. Jinak bychom ten podíl těžko dali dohromady,“ zmiňuje Vaculíková svízele hospodaření v obci s ročním příjmem 644 tisíc korun.

Monitor

  • Nový portál ministerstva financí obsahuje převážně data z  Centrálního systému účetních informací státu a Rozpočtového informačního systému. Ty se budou aktualizovat jednou za čtvrtletí, respektive za měsíc.
  • Uživatelé si budou moci nastavit několik úrovní vyhledávání. Od celostátní, přes krajské až po jednotlivé obce. Obce server umožňuje i porovnávat v rámci takzvaného duelu.
  • Portál obsahuje i takzvané rozklikávací rozpočty ve členění až na jednotlivé položky rozpočtové skladby.
  • Na webu jsou momentálně k dispozici údaje (účetní uzávěrky) za roky 2010 - 2012.

Naopak příkladným hospodařením se chlubí statistiky Újezdu u Brna. Ten měl loni a předloni saldo v plusu a problémy s příjmy a výdaji nepociťuje. „Je to jednoduché. Chováme se jako doma a vydáme jen tolik, kolik máme. Rozpočet, se nenaplní v příjmové rovině a to doplňujeme dotacemi,“ vysvětluje starosta Jan Hradil (Sdružení nestraníků) jednoduchý recept na hospodaření, které dovoluje obci vyplácet obyvatelům porodné, pohřebné nebo pastelkovné. Navíc se v Újezdu po šestnáct let nezvedaly žádné poplatky kromě vodného a stočného.

Téma monitoru státní pokladny v UVR (zdroj: ČT24)

Kalousek: Portálem zvyšujeme transparentnost

Podle provozovatele portálu, ministerstva financí, je účelem jeho vzniku zpřístupnění dat odborné i laické veřejnosti. „Jedná se o další krok pro zvýšení transparentnosti veřejných rozpočtů. Každý si bude moci na jednom místě zjistit podrobné informace o hospodaření na všech úrovních státní správy a samosprávy,“ popsal funkci portálu ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09).