Moravský kras uklízelo více než pět set dobrovolníků

Moravský kras - Více než pětistovka dobrovolníků pomáhala dnes s úklidem Moravského krasu. Akce, kterou už po jednadvacáté pořádá Správa Chráněné krajinné oblasti Moravský kras (SCHKO MK) měla zbavit přírodu odpadků. Za odměnu mohli dobrovolníci navštívit místní krápníkové jeskyně

V rámci Mezinárodního dne Země se do Moravského krasu sjeli dobrovolníci z celého okolí, kteří chtějí populární krasové oblasti ulehčit především od plastových, ale i dalších odpadků. „Vítáme každou pomoc, protože návštěvnost je tu obrovská a my máme zájem, aby se návštěvník, který sem zavítá, pohyboval v čistém prostředí,“ vysvětlil nutnost úklidu vedoucí SCHKO MK Leoš Štefka.

Na pomoc tak přijeli nejen děti z okolních základních škol či gymnázií, ale také dobrovolní hasiči, skauti, členové České speleologické společnosti, děti z dětských domovů i obyvatelé okolních obcí. Ačkoliv se podle členů SCHKO MK situace každým rokem postupně zlepšuje, okolo silnic je stále spousta odpadků. „Špatná situace je trvale u komunikací. Lidí ochotných nám pomáhat je ale čím dál více více. Máme to už rozdělené do několika akcí. Minulý týden jsme například uklízeli jižní část oblasti a dnes jsme na severu,“ popsal organizaci tak velké akce Štefka. Ačkoliv dnes pomáhalo plnit pytle s odpadky asi pět set dobrovolníků, celkem se jich do úklidové akce postupně zapojilo na osm stovek.

Den Země

Den Země se slaví 22. dubna a v současnosti je vnímán jako ekologický svátek, který apeluje na lidi, aby se k naší planetě chovali zodpovědně. Jako první slavili Den Země v americkém San Francisku v roce 1970. Od té doby je 22. duben Mezinárodním dnem Země.

Zdroj: Wikipedie

Když organizátoři dnes už tradiční akce rozdávali dobrovolníkům pytle na odpadky, netušili, v jak krátkém čase stihnout naplnit několik kontejnerů. Odměnou pomocníkům za jejich dobře odvedenou práci byly volné vstupy do Punkevní, Kateřinské či Sloupsko-Šošůvské jeskyně. Zdarma se dobrovolníci podívali také do jeskyně Balcarka.

Mezi odpadky se někdy najde i poněkud netradiční nález: „Standardně nacházíme pet lahve a papír, bohužel často také pneumatiky nebo akumulátory. Nejbizarnějším nálezem byla před pěti lety funkční protipěchotní mina,“ vyprávěl Štefka, který ale záhy dodal, že se tento netradiční objev obešel bez jakéhokoliv zranění.

No comment: Školy pomáhají s úklidem na Den země (zdroj: ČT24)