Vedení Znojma před kritiky hájilo revitalizaci parku. Příliš neuspělo

Znojmo - Ve Znojmě se rozhořel spor o podobu městského parku. Radnice nechala vykácet přestárlé stromy ve středu parku, na jejich místě vznikne stromořadí javorů červenolistých. Projekt revitalizace čelí ostré kritice části místních - podle nich se kácelo příliš a navíc se v parku objeví dřevina, která tady nikdy nerostla.

Velký sál znojemského kina se odpoledne zaplnil do posledního místa. Místo tradičního pohledu na plátno ale příchozí dychtivě vyhlíželi ty, kteří za projektem revitalizace střední části parku stojí. Masivní kácení a proměna podoby parku rozdmýchala ve městě velké vášně.

„Obnova je nezbytná z důvodu stáří a nemoci stromů, které již několik let dosluhují. Zásadním a nejdůležitějším důvodem, proč ke kácení došlo, je provozní bezpečnost. V parku relaxují stovky lidí. Je povinností vlastníka, tedy města Znojma, a správce parku Městské zeleně Znojmo zajistit jejich bezpečnost,“ řekl starosta Znojma Vlastimil Gabrhel (ČSSD).

„Rozhodnutí o revitalizaci parku není ani spontánní, ani nepromyšlené. Vychází z dlouhodobého monitoringu a odborného dendrologického posouzení jednotlivých stromů, která průběžně probíhají již od roku 1998. Na základě tohoto sledování je zřejmé, že drtivá většina stromů je již za hranicí životnosti,“ vysvětloval ředitel Městské zeleně Znojmo Radoslav Habrdle.

Odpůrci nové podoby parku sepsali petici

Jenže podle odpůrců město dalo souhlas k pokácení i těch stromů, jejichž stav není natolik špatný. Podle nich by většina stromů naopak mohla v parku zůstat až do roku 2025. V petici, pod niž se podepsalo už tisíc lidí, kritici také nesouhlasí s tím, že se v parku nově místo kaštanů objeví javory červenolisté. „Chceme, aby se naši potomci procházeli pod zelenou, nikoliv pod fialovou klenbou stromů. Proto požadujeme použití jiné vhodnější, nejlépe domácí dřeviny, neboť javor klen je mohutnou dřevinou vlhkých podhorských poloh s hrubou texturou, která stanovištně neodpovídá vinařskému regionu Znojemska,“ píše se v petici.

Na revitalizaci střední části parku, kterou Znojmo zahájilo vloni na podzim rozsáhlým kácením, má v příštích deseti letech navázat stejný proces také v horní a spodní části parku. Kromě obnovy části vegetace se počítá také s přeložením všech inženýrských sítí, s úpravou povrchu cest, výměnou veřejného osvětlení a vybavení parku - například laviček.