Odstávka registru vozidel řidiče zaskočila. Mnozí odcházeli rozčílení

Brno – Centrální registr vozidel od rána kvůli změně provozovatele nefunguje. O plánované odstávce někteří řidiči nevěděli a teprve na úřadě zjistili, že dnes ani zítra nic nevyřídí. Mnozí z nich neskrývali svoje rozčílení.

„Systém je dnes a zítra po celé republice vypnutý,“ oznámil překvapenému Jiřímu Strmiskovi úředník na přepážce. „To snad není možné, já asi vyhlásím nějakou občanskou neposlušnost,“ reagoval starší muž, který o odstávce nevěděl a s rozčíleným mávnutím vypochodoval z místnosti.

„Jsem naštvaný. To, co se s registrem děje, to nedokážu pochopit. Malí kluci dneska dají dohromady spoustu věcí na počítači a tady s tím experti a firmy, které za to berou miliony, nejsou schopní nic udělat. Je to nepochopitelné,“ řekl štábu ČT Strmiska a odešel. I jemu, stejně jako několika dalším řidičům, kteří na úřad přišli, nezbývá než se znovu vrátit.

„Eletronicky objednaní klienti budou dle kapacitních možností pracoviště odbaveni ve čtvrtek 4. dubna od 8 do 15 hodin, a to bez ohledu na původně stanovený čas objednání,“ řekla Soňa Haluzová z tiskového odboru brněnského magistrátu.

Na úřady ale přichází jen minimum řidičů v porovnání s tím, kolik jich bývá v běžné úřední dny. „Informaci o odstávce jsme dopředu zveřejnili na našich webových stránkách a vyplatilo se to. Dnes na registr dorazilo jen několik lidí, jde spíše o výjimky,“ potvrdil mluvčí zlínské radnice Zdeněk Dvořák.

Podobná je situace také v Břeclavi. „Informovanost mezi občany je opravdu velká. Na úřad od rána přišli jen tři lidé, od kterých si pracovníci převzali dokumenty a požádali je, aby přišli znovu, až bude systém zase v provozu,“ dodala mluvčí Břeclavi Eliška Windová.

Registr je na dva dny odstavený kvůli změně provozovatele

Po řadě neplánovaných výpadků registru loni v létě teď přichází první, o kterém řidiči a úředníci vědí předem. Přechod na nového správce už běží naplno, díky pondělnímu svátku má vše zabrat jen dva pracovní dny. Dosavadnímu správci ATS Telcom vypršela na konci března smlouva, na její novou podobu už ministerstvo dopravy nekývlo.

Na dočasný provoz registru po dobu jednoho roku vybral resort firmy ICZ a Telefonika O2. Nový způsob správy registru vozidel bude podle ministra dopravy Zbyňka Stanjury (ODS) pro ministerstvo vhodnější – bude mít silnější pozici a zároveň ušetří. Ročně má jít až o 50 milionů korun, což je třetina toho, co platí nyní.

Kompletní náprava chyb ale podle ministra nějaký čas potrvá. „K tomu, aby se systém centrálního registru zlepšil, budeme potřebovat řádově měsíce,“ uvedl Stanjura. Během několika týdnů ministerstvo vypíše standardní výběrové řízení a jeho vítěz bude registr vozidel spravovat od dubna příštího roku, kdy vyprší smlouva s aktuálními dodavateli.